Polèmica

La mare de Gabriel Cruz, el nen assassinat el 2018, demana un pacte d'estat per posar límits al 'true crime'

Patricia Ramírez vol que s'impedeixi que condemnats per crims greus puguin participar en sèries o documentals

2 min
Patricia Ramírez al Senat

Patricia Ramírez, la mare de Gabriel Cruz, el nen assassinat el febrer del 2018, ha demanat avui en una compareixença a la comissió d'interior del Senat un pacte d'estat que posi límits a les produccions de true crime i protegeixi els afectats per delictes especialment violents per evitar la seva revictimització. Fa setmanes, Ramírez va confessar el seu temor perquè una productora vol fer una sèrie documental sobre la mort del seu fill, que va ser assassinat per Ana Julia Quezada, parella del pare de la criatura.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts Ramírez ha explicat que finalment la sèrie no es farà, segons li ha assegurat la companyia que havia posat en marxa el projecte. La dona ha detallat que dilluns es va reunir amb la productora i que aquesta es va comprometre a no fer el true crime. Ramírez assegura, però, que està pendent de la confirmació dels advocats i que no té cap garantia que algú altre no vulgui fer una docusèrie sobre el seu cas. "Si surt, ens farà un mal públic, perquè segurament tornarà a ser a totes les tertúlies dels matins o de les tardes, als cafès de moltes persones, que sense voler entenen el nostre cas com a espectacle, que pensen que som actors, però això és la nostra vida", ha afirmat Ramírez.

La mare de Gabriel Cruz ha comparegut al Senat per petició pròpia després que li arribés la informació que Quezada podia estar participant en un documental. Ramírez ha deixat clar que si l'hagués informat directament, com l'assisteix el dret que té com a víctima, no hauria hagut d'acudir al Senat, on ha fet un relat detallat de què ha passat i dels passos que ha seguit acollint-se a l'Estatut de les Víctimes. Ha assenyalat que, segons reconeix un escrit de la direcció de la presó de Brieva (Àvila) remès a la justícia i que Ramírez ha llegit, Quezada justificava la seva petició de participar en el documental en la necessitat d'obtenir ingressos per pagar la responsabilitat civil de la seva condemna i per enviar diners a la seva família a la República Dominicana. La condemnada també ha argumentat que volia participar en el true crime perquè tenia "necessitat" d'explicar-se i explicar la realitat dels fets.

La proposta de Ramírez de fer un pacte d'estat per posar límits al true crime agafa com a referència el que es va subscriure contra la violència de gènere per evitar la doble revictimització. La mare de Gabriel Cruz vol que els condemnats per delictes de gravetat "no puguin mai fer un documental, una sèrie televisiva o un llibre" i que es controlin les comunicacions dels presos si poden resultar perjudicials per a les víctimes.

stats