Mèdia Sèries 21/02/2022

Més enllà del ‘nordic noir’: deu sèries per descobrir la ficció escandinava

Tot i haver destacat per les ficcions d'assassinats i misteri, l'audiovisual dels països nòrdics juga amb altres gèneres, com ara la dramèdia o comèdia romàntica

Laura Minguella
4 min
‘Rita’, l’alternativa femenina (i danesa)
 A ‘Merlí’

BarcelonaEn matèria de ficció, els països escandinaus són els reis del gènere policíac. Les seves produccions es caracteritzen per ser molt fosques, tenir uns escenaris tèrbols i desoladors –que funcionen com a metàfores visuals– i per combinar crim i misteri amb temes moralment complexos. Aquestes sèries han acabat conformant un gènere per elles mateixes, el nordic noir. L’oferta de ficció escandinava, però, va més enllà de morts i assassinats, com han demostrat la danesa Borgen, que narra l’ascens de la primera dona en ocupar el càrrec de primer ministre i que aviat estrenarà una quarta temporada, o la noruega SKAM, que s’endinsa a les vides de cinc noies d’institut. A les plataformes hi ha tot un món escandinau per descobrir, un univers del qual us seleccionem deu propostes.  

1.
'Bienvenidos a Utmark' (HBO Max)

Noruega

Una escena de 'Bienvenidos a Utmark'

Una professora es muda al poble suomi d’Utmark amb la idea de fugir de la impersonalitat de la ciutat. El protagonisme de la sèrie, però, no és tant per a la professora com per al poble i els conflictes dels veïns. La ficció noruega presenta una mirada honesta a la misèria humana i aborda, des dels confins del món, temes universals com el racisme, l'homofòbia o la violència de gènere. Tot i l’humor negre que la caracteritza, aquesta inclassificable ficció navega pel drama i la seva imprevisible trama serveix per recordar com pot ser d'absurda la vida.  

2.
'The restaurant' (Filmin)

Suècia

Els protagonistes de 'The restaurant'

Aquesta ficció s’endinsa en el dia a dia d’un luxós restaurant suec d’Estocolm i la família que el regenta, els Löwander. La sèrie, que per a molts és “el Downton Abbey escandinau”, segueix la vida de la distingida saga familiar i el personal del seu negoci durant diverses generacions i presenta una varietat de trames que sovint s'entortolliguen amb els esdeveniments històrics de la Suècia del segle XX. Les lluites per aconseguir el control del restaurant i les relacions prohibides són dos dels grans temes de la producció.  

3.
'Rita' (Netflix)

Dinamarca

'Rita'

La Rita és una irreverent i carismàtica professora molt estimada pels seus alumnes, però que desperta poques simpaties entre els seus companys. La seva manera de ser serveix de fil conductor per tractar temes com l’assetjament, l’alcoholisme, la immigració, la pobresa, la sexualitat o el gènere. Si Rita destaca per alguna cosa és per la seva frescor, el seu humanisme i atreviment i, sobretot, per la seva particular protagonista.

4.
'Amor y anarquia' (Netflix)

Suècia

'Amor y anarquia'

La relació entre la Sofie, una consultora casada, i el Max, un jove informàtic, és el fil conductor d’aquesta comèdia romàntica. La Sofie rep l’encàrrec de reestructurar una editorial, però la seva vida es comença a desmuntar quan coneix el Max, amb qui comença un inesperat joc de coqueteig que els farà contradir les normes establertes per la societat i per les seves pròpies pors, fet que desemboca en un final inesperat.  

5.
Trilogia ‘Turno de’ (Youtube)

Islàndia

Els protagonistes de 'Turno de noche'

Aquesta trilogia de sèries d’humor negre segueix el dia a dia de tres personatges mentre treballen en el torn de nit d’una gasolinera de l'extraradi de Reykjavík (Næturvaktin, primera part), el torn de dia d’un petit hotel al nord-est del país (Dagvaktin, segona part) i el torn d’una presó (Fangavaktin, tercera part) i miren de fer passar l’avorriment. Amb un punt de vista irònic i intel·ligent, la sèrie recorda l'aclamada The Office pel tipus d’humor que fa. De moment, la sèrie només es pot veure a YouTube amb subtítols en anglès.

6.
'Kosta. The Paradise' (Orange TV)

 Finlàndia / Espanya

Fran Perea interpreta un policia encarregat d'investigar unes morts en una comunitat finesa de la Costa del Sol

La localitat de Fuengirola acull la comunitat finlandesa més gran del món fora d’Escandinàvia. És aquí on tenen lloc diversos crims, motiu pel qual la inspectora Hilkka Mäntymäki s’hi trasllada per investigar-los amb el detectiu Andrés Villanueva. El cor de la sèrie és la relació entre els dos policies, que en tenir cultures i mètodes de treball diferents acaben xocant. El contrast entre països nòrdics i països mediterranis pren molta importància a la trama i és important fins i tot per a la resolució del cas.

7.
'Home ground' (Filmin)

Noruega

La protagonista de 'Home ground'

Un equip de futbol perd el seu entrenador i Helena Mikkelsen és l’encarregada de substituir-lo, amb la qual cosa es converteix en la primera entrenadora de la divisió masculina professional. Malgrat que el seu palmarès estigui ple de victòries, l’Helena ha de fer un doble esforç per portar el seu equip al triomf però també per acabar amb el menyspreu i les faltes de respecte que rep només pel fet de ser una dona dins un món arquetípicament masculí.  

8.
'Young and promising' (Filmin)

Noruega

El retrat de joventut ‘Young and promising’ arriba a Filmin

Amb reminiscències de Girls o Fleabag, aquesta comèdia explica les vides de tres amigues d’Oslo –l’Elsie, l’Alex i la Nenna– que acaben d’entrar a la vintena i miren de trobar-se a elles mateixes, tot i la pressió de les expectatives personals i socials. A través d’aquests tres personatges, la sèrie plasma les dificultats, la incertesa i els dubtes que acompanyen la transició cap a la vida adulta d’una forma realista i honesta.

9.
'Una familia unida' (Netflix)

Suècia

'Una familia unida' es pot veure a Netflix

Aquesta tragicomèdia gira al voltant de la Lisa i el Patrick, una parella de divorciats que comencen una vida junts i que hauran de conviure cadascun amb els fills de l'altre. Les diferents personalitats dels nens i l’aparició sorpresa de les exparelles dels protagonistes els faran enfrontar amb humor les complicacions de la vida familiar. La sèrie destaca pel particular retrat de família, que fa reflexionar sobre els diferents models que existeixen actualment.  

10.
'Perni' (Filmin / Cosmo)

Noruega

'Perni' està protagonitzada per Henriette Steenstrup

Aquesta comèdia dramàtica retrata el dia a dia de la Perni, una dona a la cinquantena que sempre anteposa la felicitat dels altres a la seva. La sèrie és un mosaic dels grans i petits desafiaments de la vida a través dels ulls de la Perni i les dificultats que ha d'afrontar com a mare soltera de les seves dues filles, cuidadora del seu nebot orfe, filla del seu pare en crisi, treballadora social i, a vegades, amant.

stats