Plataformes
Mèdia Sèries 10/10/2022

Sissimania: les plataformes ressusciten la història de l'emperadriu d'Àustria

Dues sèries i una pel·lícula recuperen la figura de Sissí com a icona pop

4 min
L'escena del casament de Sissí a 'La emperatriz'

Barcelona"La Lady Di del segle XIX". Amb aquesta frase defineix Disney+ Elisabet de Baviera, emperadriu d'Àustria, més coneguda com a Sissí, que viu un moment de renovada popularitat després que hagin coincidit en el temps dues sèries –Sisí (Disney) i La emperatriz (Netflix)– i una pel·lícula –Corsage– sobre ella. La seva història, amb elements dramàtics que efectivament l'acosten a la malaguanyada Diana de Gal·les, fa de Sissí una figura molt llaminera per a serials que intenten reproduir l'èxit que han aconseguit altres ficcions reials com The Crown (Netflix) i, en menor mesura, Victoria. Gairebé 125 anys després de la seva mort –va ser assassinada per l'anarquista Luigi Lucheni–, Sissí està més de moda que mai i la seva biografia es rellegeix des d'una perspectiva nova que busca reivindicar la seva singularitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sissí és una icona pop des de molt abans de l'aparició de les dues sèries que es poden veure actualment a les plataformes, com demostra l'extens marxandatge que es pot comprar d'ella a Viena o al Palau de Possenhofen, on va créixer. Elisabet de Baviera es va convertir en emperadriu amb 17 anys, després de casar-se amb el seu cosí Francesc Josep I, que en un principi estava destinat a comprometre's amb la germana de qui finalment seria la seva dona. Com en el cas de Lady Di, el matrimoni va estar lluny de ser un conte de fades: criada en un ambient desinhibit i acostumada a un cert grau de llibertat, Elisabet no encaixava en el protocol de la cort. La mort de la seva filla gran a causa del tifus la va sumir en una depressió que la seva sogra, l'arxiduquessa Sofia, va aprofitar per separar-la de la resta dels seus fills i criar-los segons les normes de la dinastia Habsburg. La seva bellesa, que temia perdre, la va consumir i la va fer caure en una espiral de dedicació al seu cos.

Romy Schneider, el precedent

Abans de l'arribada de Disney+ i Netflix, Sissí ja tenia una llarga vida audiovisual gràcies a la trilogia de pel·lícules dels anys 50 protagonitzada per Romy Schneider, que va quedar per sempre més lligada a la imatge de l'emperadriu d'Àustria. Les tres pel·lícules –Sissí; Síssí, emperadriu, i El destí de Sissí–, que actualment estan disponibles a Disney+, van ser per a moltes generacions el primer contacte amb la biografia de la monarca. Ara, les sèries de Disney+ i Netflix agafen el relleu d'aquelles cintes.

La producció de Disney+.
La producció de Disney+.

Sisí, la sèrie que es pot veure a Disney+, és una producció de la RTL, la televisió pública francesa, que s'ha venut a més de 100 territoris des que l'any passat es va presentar al MIPTV, la principal trobada del sector audiovisual mundial. Protagonitzada per la suïssa-americana Dominique Davenport, té una primera temporada i ja en prepara una segona. Tot i que encara no ha estat anunciada, La emperatriz segurament també tindrà una segona entrega, ja que encapçala el rànquing de sèries de parla no anglesa a Netflix. Com en el cas de Sisí, l'aproximació de la producció de Netflix a Elisabet d'Àustria s'allunya de la candidesa de les pel·lícules de Schneider i busca donar a conèixer el personatge en tota la seva complexitat. La creadora de la sèrie, Katharina Eyssen, explica que durant el procés de desenvolupament de la sèrie va llegir diverses biografies sobre l'emperadriu i es va sorprendre quan es va adonar que tots els llibres reduïen el personatge a una dona "difícil, fràgil, gairebé bipolar i melancòlica", un retrat que la guionista va trobar que era pobre. "Havia de tenir alguna mena de força creativa i passional, perquè si no no hauria sobreviscut tant temps", remarca Eyssen, que ha confiat en l'actriu Devrim Lingnau per interpretar una Sissí plena de força en la seva joventut.

Si La emperatriz està conquistant els espectadors per la seva sumptuositat, Corsage, la tercera producció centrada en l'emperadriu, opta per l'atreviment. La pel·lícula, que s'estrena el pròxim 2 de desembre i que es va presentar al Festival de Canes, fa referència amb el seu títol –cotilla en català– a les constriccions vitals que va patir la monarca, especialment a partir de quan va fer 40 anys i oficialment se la considerava vella, i a les tortures físiques a les quals se sotmetia per aconseguir que la seva cintura no superés mai els 50 centímetres. La pressió estètica que sentia va fer que decidís deixar de posar per a pintors, i el seu últim retrat oficial és de quan tenia 42 anys. Vicky Krieps, coneguda per El fil invisible i que interpreta l'emperadriu, va proposar a Marie Kreutzer fer una pel·lícula sobre Sissí temps després de llegir-ne una biografia. Malgrat que en un principi era reticent a fer-ho, finalment la directora hi va accedir després de descobrir diferents passatges rebels de la vida de Sissí. "Vaig tenir la sensació que hi havia alguna cosa més darrere del que llegia. Aquest sentiment es va quedar amb mi, aquesta idea que ella era com un puzle", explica Krieps. Amb dues sèries i una pel·lícula, el trencaclosques d'Elisabet d'Àustria sembla més a prop de la resolució.

Vicky Krieps a 'Corsage'.
stats