PAREU MÀQUINES

On són les fotos de les marees humanes?

'El País' no col·loca cap fotografia on es vegi el caràcter massiu de la protesta d'ahir

'El País' és l'únic diari espanyol que col·loca com a foto de portada una imatge de l'aturada general. Ara bé, l'elecció de fotografia és interessant: en comptes d'oferir alguna de les impressionants vistes aèries amb les gentades pacífiques que omplien carrers i places d'arreu del país, n'escull una on es veuen només trenta-una persones. Trenta-una ànimes que tallen –o ho intenten: amb prou feines arriben de banda a banda– la C-58 a l'altura de Terrassa.

El diari felipo-rubalcabista suggereix així que la protesta era de caire agressiu i tumultuós –per fer servir el sediciós terme que tant agrada al PP– però, sobretot, el que fa és practicar un irresponsable exercici de supressió simbòlica. Amagant les riuades de protestants, en nega l'existència. I no és qüestió només de la portada: tampoc a l'interior –on dedicaven 13 fotografies al 'desafío'– apareixia cap imatge de les marees humanes. De fet, dimarts a la tarda –quan vaig consultar la seva web– tenien 19 titulars dedicats a la qüestió catalana, però la concentració de centenars de milers de persones només apareixia en un subtítol i en un vídeo desproveït de titular. El rotatiu s'esquinça les vestidures amb articles com "L'odi a 'els d'allà' pren cos" per atiar la idea que els catalans som hispanòfobs, mentre es dedica a liquidar centenars de milers de persones del relat gràfic de la jornada.

El discurs del júnior

Penso que 'La Vanguardia' està aconseguint navegar en aquests temps convulsos amb habilitat. La moderació que tant han predicat se l'han aplicat, aquestes setmanes, ni que sigui per no situar-se a contrapel de qualsevol escenari de futur que finalment s'esdevingui. Ara bé, el seu titular sobre el discurs de Felip VI és, com a mínim, sorprenent. Allà on tots els altres hi veuen un aval a la mà dura, ells escriuen: "El rei anima a defensar les idees dins la llei". Dins la llei que prohibeix algunes idees, esclar.