MITJANS PÚBLICS
Mèdia 13/09/2012

El 3XL tanca i el 33 emetrà de nit

El canal 3XL deixarà de funcionar l'1 d'octubre, i el seu lloc l'ocuparà el 33, que emetrà només de nit. La CCMA tancarà un dels canals de TV3 amb l'objectiu d'estalviar 12,4 milions d'euros.

Albert Castellví Roca
3 min
El 3XL tanca i el 33 emetrà de nit

BARCELONA.Francesc Homs ho havia advertit el 26 de novembre, just després d'anunciar que l'aportació de la Generalitat a TV3 es reduiria aquest any un 13,3%: "No es pot assumir el manteniment dels sis canals actuals", va avisar llavors el portaveu del Govern, que augurava que caldria reduir-los a quatre. De moment, les seves previsions no s'han complert al 100%, però la reducció de l'oferta de TV3 està a punt de començar. Segons va anunciar ahir en un comunicat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a partir de l'1 d'octubre un dels canals actuals de TV3 deixarà de funcionar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La "remodelació" de l'oferta de Televisió de Catalunya afectarà principalment el 33 i el 3XL. El canal juvenil desapareixerà completament de la graella, mentre que el cultural veurà sensiblement reduït el seu espai, ja que emetrà només de 21.30 a 6.00. El canal 3XL va començar a emetre com a tal -fins llavors era un programa contenidor de formats destinats al públic jove- el 19 de setembre del 2010, i des de llavors comparteix freqüència amb l'infantil Super3, que ocupa la franja de 6.00 a 21.30 i cedeix la nit i la matinada a l'audiència juvenil. A partir de l'1 d'octubre, aquesta franja nocturna serà la que ocuparà el 33, que compartirà freqüència, doncs, amb el Super3.

La producció pròpia es manté

Amb tot, la CCMA garanteix que "l'oferta de programació juvenil quedarà integrada en els diferents canals de TVC", tot i que per ara no ha precisat quins continguts es mantindran, en quines hores ni a través de quines freqüències es podran seguir. Pel que fa a l'encongiment del 33 -i, en conseqüència, de la programació cultural-, la Corporació considera que aquesta nova estructura de canals permetrà "adequar" aquest tipus de continguts "als horaris de consum", i assegura que es "preservarà la programació cultural i la producció pròpia". En aquest sentit, cal recordar que, fins ara, bona part de la graella diürna del 33 es nodreix de reposicions de programes emesos en dies anteriors, i que en la majoria dels casos les emissions noves es concentren al prime time .

En qualsevol cas, és possible que la reestructuració de canals obligui també a redibuixar part de les graelles per buscar noves ubicacions a alguns dels programes del 33 que puguin veure's desplaçats. La cadena insisteix en la seva voluntat de mantenir tots els espais de producció pròpia, i concretarà els possibles canvis al llarg de la setmana que ve.

Creix Esport3

Quan Homs va apuntar a la reducció de canals de TV3, totes les mirades van dirigir-se immediatament al canal més jove, Esport3, com una de les possibles víctimes de la retallada. A l'hora de la veritat, però, el canal esportiu serà el que sortirà més beneficiat de la reforma, ja que passarà del segon múltiplex al primer -ocuparà la freqüència que fins ara correspon al 33-, de manera que ampliarà "considerablement" la seva àrea de cobertura i "es podrà veure, per primera vegada, a tot el territori català".

El canal esportiu, a més, adoptarà part dels continguts que actualment es poden trobar al 33 i incorporarà "una important oferta documental vinculada a les temàtiques de natura, aventura, viatges, alimentació i lleure".

Pel que fa a TV3 -tant en format convencional com en HD- i al 3/24, els canvis no els afectaran. També continuarà com fins ara la reciprocitat amb IB3.

Estalvi de 12,4 milions

Aquestes mesures, així com la de convertir iCat en una emissora únicament per internet, es va acordar ahir en la reunió del consell de govern de la CCMA, a proposta del seu president, Brauli Duart. Segons la nota de la Corporació, aquests canvis persegueixen "l'objectiu de millorar els continguts dels seus canals de distribució" i "optimitzar els recursos de TVC i Catalunya Ràdio en un moment de contenció pressupostària".

En aquest sentit, segons el comunicat de la CCMA, la supressió d'un dels canals de TV3 i de l'emissió a través de les ones d'iCat permetrà estalviar 12,4 milions d'euros, principalment gràcies a la reducció de la compra d'espais de producció aliena i de la despesa en la xarxa de distribució. Tanmateix, TV3 continuarà mantenint oberts els dos múltiplexs de què disposava fins ara, per la qual cosa l'estalvi per aquest concepte difícilment podrà ser gaire important.

El comunicat de la CCMA no fa cap referència a la possibilitat que la reducció del nombre de canals tingui conseqüències sobre la plantilla de TV3, però és evident que, amb un canal menys per produir, l'amenaça de l'ERO a la televisió pública planarà amb més intensitat que mai sobre els treballadors.

El director de TVC, Eugeni Sallent, va reiterar dijous, durant la presentació de la nova temporada de la cadena -en què també va anunciar que "aviat" hi hauria novetats referents al tancament de canals, tot i que va vincular-les al dividend digital, i no a l'estalvi-, que l'ERO seria "l'última alternativa". Aquest és el posicionament que tant ell com Duart han mantingut des que van accedir al càrrec, a la primavera.

stats