Mèdia 08/04/2021

'Them', un conte de terror sobre el racisme

La primera temporada de la sèrie d'antologia explica la història d'una família negra dels anys 50 assetjada pels seus veïns blancs

3 min
Els protagonistes de 'Them'

Dones de suburbi d'aparença absolutament perfecta, però molt racistes. Aquest és un dels grans terrors als quals s'enfronten els Emory, la família protagonista de Them, la sèrie d'antologia que estrena divendres Amazon. Ambientada a la dècada dels 50 del segle XX, la sèrie segueix el matrimoni i les seves dues filles en el seu trasllat des de Carolina del Nord fins a un barri de blancs de Los Angeles, un canvi de ciutat amb el qual volen deixar enrere les lleis de segregació racial vigents als estats del sud dels EUA. Un cop instal·lats, la vida dels Emory es convertirà en un infern, tant per culpa d'uns veïns que no els volen al barri com per unes forces estranyes que s'amaguen a la seva nova llar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Darrere de la sèrie hi ha el duo format per Little Marvin, creador de la ficció, i la productora Lena Waithe, la primera dona negra a guanyar un Emmy com a millor guionista de comèdia per a Master of none. Marvin explica que mentre creaven la sèrie una de les preguntes que es feien de manera constant era: "Què et fa més por: el so del soterrani que no pots explicar o el veí del final del carrer que cada dia observa casa teva?" Aquest dilema és, de fet, el que vertebra tota la sèrie, que planteja el terror quotidià de sentir-se amenaçat només pel fet de ser negre, com els passa a la Lucky (Deborah Ayorinde), el Henry (Ashley Thomas) i les seves filles.

Les veïnes que assetgen la família Emory.

Alison Pill (The newsroom), convertida en una mestressa de casa a l'estil I Love Lucy, és la líder del grup de veïnes blanques que es dediquen a assetjar sense cap mena de mirament els nouvinguts i crear un clima de tensió que no deixa d'escalar. Cançons clàssiques però tunejades com el Get happy de Judy Garland o el Ready or not here I come contribueixen a crear una atmosfera asfixiant.

Posant en dubte el Somni Americà

"Vaig començar a escriure la sèrie fa uns anys durant un estiu en què sentia que cada matí em llevava amb notícies de persones negres que eren terroritzades d'una manera o altra", explica Marvin. El creador assegura que durant aquell època va reflexionar molt sobre el concepte del Somni Americà i qui el pot assolir. "El somni de ser propietari és l'essència del Somni Americà. Especialment per als negres, és un motiu de gran orgull. Així que explorar el malson que s'amaga darrere d'aquest somni va ser l'inici del projecte", reflexiona.

La proposta de Marvin de barrejar racisme i terror va en sintonia amb les pel·lícules de Jordan Peele Déjame salir i Nosotros i també amb la sèrie Lovecraft country (HBO), amb la qual comparteix època. Lena Waithe avança que Them no és una sèrie còmoda de veure però que és impossible d'oblidar. "No és una sèrie per explotar el patiment dels negres. És una sèrie que el que vol és no permetre que el món actuï com si nosaltres, els negres, haguéssim d'estar contents. Tenim motius per no estar bé. Tot i que la sèrie s'ambienta als anys 50, el que va passar llavors encara ens afecta", diu.

Mentre que aquesta primera temporada se centra en la família Emory, Marvin ha avançat que cada temporada tindrà nous personatges i escenaris, tal com ja fa la sèrie d'antologia de terror American Horror Story, creada per Ryan Murphy. "El que sí que mantindrem és que agafarem persones que han sigut històricament marginades, que mai han estat al centre de les converses, i els convertirem en els protagonistes de les seves pròpies històries de terror americà. Així que hi haurà noves històries, nous personatges, però sempre la mateixa temàtica".

stats