Mèdia TV 03/02/2023

Un Benidorm Fest entre el flamenc i els sons urbans (i sense català)

Blanca Paloma i Agoney, els favorits per representar Espanya a Eurovisió

2 min
L'actuació de Blanca Paloma

BarcelonaFinalment, no podrà ser i el català no sonarà a la final d'Eurovisió. Els Siderland van caure dijous a la segona semifinal del Benidorm Fest i queden fora de la cursa per representar Espanya al festival europeu. Enguany, la selecció espanyola sembla estar dividida entre el flamenc i els sons urbans, tot i que també hi ha pop de radiofórmula, representat per la catalana Vicco. Quina serà l'opció que finalment anirà a Liverpool se sabrà aquest dissabte, quan s'emetrà la final del Benidorm Fest en què participen vuit candidats. La gala arrencarà a les 22.00 h i el guanyador es decidirà amb la suma del vot professional (50%), el vot demoscòpic (25%) i el vot del públic (25%).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A diferència de l'any passat, amb la polèmica per la disparitat entre les votacions entre el jurat professional i el públic, el Benidorm Fest 2023 està sent una bassa d'oli, un fet que potser ha fet que les seves dades d'audiència estiguin sent inferiors de l'esperat. A tot l'Estat, la primera semifinal va registrar un 10% de quota de pantalla i un milió d'espectadors (l'any passat va obtenir un 11,8% de quota de pantalla i 1,5 milions d'espectadors) i la segona un 9,4% de share i un milió d'espectadors (el 2022 va marcar un 14,2% i 1,7 milions d'espectadors). No ha ajudat que La 1 hagi pres la decisió de programar les dues gales gairebé a les 23.00 h. Ara totes les esperances de La 1 estan posades en la final, que la passada edició va arribar al 21% de quota de pantalla i quasi tres milions d'espectadors.

Els candidats més ben posicionats

1.
Blanca Paloma

'Eaea'

Blanca Paloma

Després de la seva actuació dijous, Blanca Paloma és la gran favorita per guanyar el Benidorm Fest. Si ho aconseguís, compliria un somni que va començar fa dos anys, quan es va presentar a la primera edició del festival. En la semifinal, la cantant d'Elx, admiradora de Remedios Amaya, va arrasar amb la seva proposta flamenca: va obtenir 167 punts (92 punts del vot professional, 35 punts del vot demoscòpic, i 40 punts del públic). El tema Eaea va néixer com una cançó de bressol que va acabar transformant en una bulería amb una lletra "una mica folklòrica", segons ha explicat.

2.
Agoney

'Quiero arder'

Agoney

L'extriunfito va ser el més votat de la primera semifinal del Benidorm Fest amb el tema Quiero arder i ara mateix és la principal competència de Blanca Paloma. El jurat i el vot demoscòpic li van donar la màxima puntuació, mentre que el vot del públic el va deixar en segon lloc. El cantant canari ha explicat que la cançó és una mena de resposta a aquelles persones que li feien bullying i intentaven que s'avergonyís de ser homosexual.

3.
Vicco

'Nochentera'

Vicco a la inauguració del festival

La cantant de Tiana va quedar en segona posició a la segona semifinal, però es va endur la satisfacció de veure com la seva cançó era la més corejada pel públic del Palau d'Esports L'Illa de Benidorm. Nochentera és una cançó de pop que segueix el motlle de la radiofórmula i s'enganxa. Tot i que la final sembla que estarà entre Agoney i Blanca Paloma, Vicco, que va ser qui més punts va rebre del vot demoscòpic, podria donar la sorpresa. "M'he divertit molt, era el meu objectiu. Portar una festa i sentir el públic, que l'he sentit moltíssim", va assegurar en acabar l'actuació.

stats