Crítica TV 18/11/2022

El rictus tens de Pedro Piqueras

2 min
Quan des del 'Sálvame' donen pas a 'Informativos Telecinco', la incomoditat de Pedro Piqueras es fa evident.

Aquesta setmana, Pedro Piqueras, el presentador d’Informativos Telecinco, admetia en una entrevista a la Cadena Ser que la manera com el Sálvame donava pas al seu informatiu li suposava “un problema”. El periodista reconeixia que procura no escoltar els disbarats i les ballarugues del programa que s’emet abans del seu, conscient que tot sovint la notícia tràgica amb què ell ha de començar provoca un contrast que li sembla “molt fort”. Els espectacles que es munten a l'esbojarrada tertúlia del cor tenen un contingut tan ordinari que en el moment de connectar amb Piqueras, el resultat passa a ser “inapropiat”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest contacte delirant a les nou del vespre entre dos espais tan contraposats fa anys que dura. Fins i tot els moments d’enllaç més esperpèntics s’han fet virals a les xarxes socials i corren fils recopilatoris a Twitter d’exemples molt incòmodes i hilarants. Des de Jorge Javier donant pas a Piqueras amb una de les col·laboradores despullada en pantalla fins a Carlota Corredera anunciant l’inici de l’Informatiu mentre un altre tertulià fa la croqueta rodolant per terra al plató. O el dia que Núria Marín ballant va donar pas a l’informatiu que arrencava amb el titular d’una gran explosió a Beirut. O el vespre que Raquel Mosquera va enviar petonets al presentador de les notícies i va lloar la seva trajectòria amb una coqueteria inquietant mentre Pedro Piqueras, amb un rictus molt tens, esperava el seu torn per anunciar cinc-cents morts per covid a Espanya.

Aquest despropòsit televisiu no és fruit de la mala sort sinó que és totalment premeditat. Per una banda, perquè la cadena no vol posar publicitat entre Sálvame i Informativos Telecinco. És una estratègia perquè la gent que està enganxada veient les poca-soltades de Jorge Javier i companyia no marxi de davant de la pantalla i es mantingui a Telecinco en comptes de fugir cap Antena3 Noticias o el Telediario.

A més, aquest joc de contrastos s’ha convertit en marca de la casa. La incomoditat de Piqueras exposat a instants estrafolaris i plens de follia ja forma part de l’espectacle i s’ha fet popular a les xarxes. A Mediaset no l'amoïna ni el prestigi ni el rigor ni el to de les notícies. El que vol és audiència. I si per aconseguir-ho aboquen diàriament el presentador de les notícies a un aparador demencial de personatges eixelebrats, encara que només sigui durant tres segons, ho accepten com a part del joc.

A més, aquest xoc de realitats, aquesta fusió sobtada de dos formats tan contraposats, serveix per reforçar la hipotètica seriositat i credibilitat de l’informatiu del vespre de la cadena. Informativos Telecinco és un espai de notícies treballades amb un cert sensacionalisme i sentit de l’espectacle comercial més que no pas del criteri estrictament periodístic. Per més tremendisme informatiu i biaix esgrogueït que hi hagi a les notícies de Telecinco, exposar a Piqueras a l’extravagància de Sálvame potencia, de cara a l’espectador, el seu rol de credibilitat i rigor en contrast a la farsa i el circ de Jorge Javier.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats