Crítica TV 27/09/2022

L’espiral de les separacions mediàtiques

2 min
Risto Mejide a 'Todo es mentira' el dia que va parlar de la seva ruptura.

Després que diumenge Risto Mejide i Laura Escanes anunciessin la seva separació a través de les xarxes socials, el publicista obria dilluns el seu programa de Cuatro, el Todo es mentira, fent una al·lusió velada a les seves circumstàncies personals. Aprofitant que la ruptura de Tamara Falcó també s’havia fet pública a causa d’una infidelitat, Mejide aprofitava per lligar-ho tot plegat: “¡Buenas tardes, compañeras y amigos! ¡No sabéis las ganas que tenía del programa de hoy! ¡Bienvenidos a todos! Especialmente a la persona con la que me identifico mucho en estos momentos, básicamente porque es mejor que no entre en las redes sociales en los próximos veinte años: Tamara Falcó. ¡Un beso desde aquí!” Quan es tanca una porta, s’obre una finestra. L’impacte mediàtic de la notícia i l’aflicció personal s’acaben convertint en un reclam televisiu que el mateix presentador aprofita. L’ego i la tendència a l’exhibicionisme sentimental no tenen aturador. Tot per l’audiència, i no només utilitzant les misèries personals per esgarrapar espectadors. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pocs minuts després que Mejide arrenqués el seu programa amb aquest comentari, començava el Planta baixa de TV3 i ja es notava l’ona expansiva de les paraules del publicista a Cuatro. Agnès Marquès saludava els espectadors anunciant-los que serien informats de l’última hora sobre la separació de Mejide i Escanes com si es tractés d’un partit de futbol en què cada minut és clau. Demanava a la col·laboradora del cor, Lorena Vázquez, que actualitzés la informació sobre la parella i ella ens en posava al corrent: “Risto Mejide ha començat el seu programa fa uns minuts i ara resulta que ha donat una volta, ha fet un gir que no esperàvem. Ha dit que li dedica el programa i que li vol fer una abraçada molt forta a Tamara Falcó, persona amb la qual se sent molt identificat. Què significa això? Tamara Falcó recordeu que s’ha separat fa vint-i-quatre o quaranta-vuit hores perquè ha descobert una infidelitat de la seva parella. ¿Això significaria que Risto Mejide ha descobert una infidelitat de la Laura Escanes i per això aquesta separació?” El Planta baixa, per tant, obria un nou interrogant i la bola de neu encetada per Mejide començava a créixer i ves a saber com continuarà.

En aquestes relacions que s’han construït amb un vessant públic, on hi ha elements narcisistes i exhibicionistes evidents, és fàcil que les televisions hi vagin a remolc. En el moment de la ruptura, l’exposició pública és utilitzada, en molts casos, per manipular el relat i influir en l'opinió dels altres. Tot plegat degenera en un espectacle en què les televisions participen de la destrucció. Les pantalles s’acaben convertint en un potenciador de la batalla, a disposició de qui té la plataforma més potent i l’autoritat més consolidada. En uns anys en què ha quedat clar que els mitjans són una eina més per exercir la violència, alerta en no posar la televisió al servei del conflicte o la venjança.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats