Exclusiva
Mèdia TV 27/01/2023

Manel Vidal, fora del ‘Zona Franca’ per una broma amb el PSC i l’esvàstica

El director de TV3 defensa la seva decisió de prescindir del col·laborador i avança que "el «Puta nit i bona Espanya» del ‘Zona Franca’ ha esgotat el seu recorregut"

5 min
Manel Vidal, amb el polèmic gràfic en qüestió

BarcelonaL’humorista Manel Vidal ja no apareixerà més al Zona Franca, després que TV3 i la productora Atomic Beat Media arribessin a un acord sobre la seva continuïtat, segons ha pogut saber l’ARA en exclusiva. El detonant és la seva última intervenció al late show, on condueix un fals consultori polític. Comentant les negociacions dels pressupostos, va fer servir el quadre clàssic de posicionament amb l’eix esquerra/dreta i autoritari/llibertari per ubicar el presentador del programa, Joel Díaz. Tot seguit, va dir que ubicaria aleshores el PSC. Però el gràfic ja no era un quadrat amb dos eixos, sinó que prenia forma d’esvàstica, amb el partit socialista marcat amb un puntet vermell a l’extrem superior dret d’una de les aspes de la creu, corresponent al màxim de dretà i autoritari. La imatge utilitzada forma part d'un popular mem d'internet.

Parlant dels obstacles que brandaven els d'Illa per al sí als pressupostos, Vidal va dir: "Quart Cinturó, ampliació de l’aeroport del Prat i Hard Rock Cafe. O sigui: carreteres, avions, casinos i majorets. Podem arribar a la conclusió que, en l’eix social, el PSC també és un partit de dretes. L’única diferència entre un partit de dretes com Junts i el PSC és que els del PSC poden posar a la presó els de Junts", va afirmar.

La broma ha causat malestar entre les files socialistes i ha encès el consell de govern de la Corporació, on tres dels seus set membres van ser nomenats a proposta del PSC. La sortida forçada de Vidal coincideix amb la pèrdua de la cervesera El Águila com a patrocinador del programa, després d’una campanya en què, segons Díaz, van participar “anònims d’ICV, Cs i Vox”.

Aquest divendres hi ha sessió de control parlamentari a la Corporació i el programa acumula noves preguntes parlamentàries. El director de TV3, Sigfrid Gras, ha defensat en sessions anteriors que la televisió pública pugui fer humor "no blanc", però dins d'uns límits. En aquesta ocasió, i segons han comentat fonts de TV3 a l’ARA, s’ha considerat que “s’han travessat límits” que no s’havien de trepitjar i, per això, s'ha decidit apartar del programa el responsable de guió i execució d’aquell segment. En declaracions aquest divendres a El món a RAC1, Gras ha defensat directament la decisió de suprimir la secció: "Vam fer un pacte: nosaltres sabem que sou irreverents i vosaltres que a la televisió pública hi ha uns límits. El gag de Vidal no s’adequa a TV3. És greu", ha dit l'executiu. Gras ha explicat que, en la revisió del guió, no van detectar la referència a l'esvàstica perquè era un gràfic que no es veia a menys que cliquessis un enllaç. El directiu també ha suggerit que la icònica frase "Puta nit i bona Espanya" que obre cada episodi té els dies comptats. “A escala interna ningú ens ha demanat que canviem el «Puta nit i bona Espanya» de l’inici del programa, però és una broma que ja ha fet el seu recorregut. L’audiència notarà canvis a partir de la setmana vinent”.

En la compareixença d'aquest matí al Parlament, on s'ha abordat el tema, Gras ha respost a preguntes d'Anna Grau, diputada de Ciutadans: "Nosaltres hem insistit molt que no volem fer només humor blanc i no transgressor. Però això no vol dir que mirem cap a una altra banda i la prova és que creiem que en el programa d’aquest dimarts es van travessar aquests límits, i per això vam apartar [Vidal] de la pantalla. El gag va superar tots els límits i va faltar al respecte a un nucli important de la població. Creiem que és intolerable". Gras ha recordat que la decisió es va fer a petició seva, però que la productora ho va acceptar. "Saben que som TV3 i si volem continuar fent transgressió, aquestes situacions no es poden repetir".

 Al Parlament, només el diputat cupaire Xavier Pellicer ha defensat la continuïtat de Vidal. “No es pot qualificar d’un atac a minories un gag sobre el poder i els que estan governant a l’Estat, que és el partit socialista”, ha argumentat. “És un error flagrant aturar aquesta col·laboració i no permetre que participi més. No sabem si la decisió té a veure amb el manteniment de cadires a la Corporació o amb l’acord de pressupostos que ha de venir i que també implica el PSC”.

En el torn de rèplica, Gras ha volgut aclarir que l’autoria de la decisió no era el consell de govern de la CCMA, sinó de la direcció de TV3 que representa, de la mà també de la productora. “No podem ser sempre víctimes de la paraula censura. Som responsables dels continguts que emetem, que tenen uns determinats valors que hem de transmetre a la societat. En una televisió pública, no s’hi val tot. I el gag no es referia a una força política, sinó als votants”.

El Consell de Programes de TV3 critica la decisió

D’altra banda, el Consell Professional de Programes de TV3 ha emès una nota protestant contra l’expulsió de Vidal. “No podem estar més descontents i decebuts de la decisió que s’ha pres per part de la direcció de TV3 de suprimir la secció del guionista i col·laborador Manel Vidal del Zona Franca”. L’organisme considera que aquest és un programa “valent, necessari” i que “desborda les fronteres de la correcció plítica. Que va néixer per ser incòmode i que ha de seguir sent incòmode”. El Consell Professional de Programes és un organisme intern del canal públic on hi ha representats els diferents treballadors que treballen en l’àrea d’entreteniment.

Segons el seu comunicat: “És de vida o mort per a la nostra societat que TV3 blindi la llibertat d’expressió en espais com aquest, que tenen la virtut de poder presentar moments televisius provocadors i que busquen connectar amb tit tipus d’audiències, objectiu subratllat, per cert, el en darrer Pla Estratègic presentat per la CCMA”. I conclou: “Lamentem que el programa sigui objecte d’atacs externs des de fa dies, per terra, mar i aire i condemnem la mesura presa per la direcció, perquè coarta la llibertat de creació i estableix un precedent. Demanem que la direcció sigui molt més ferma a protegir els continguts del Zona Franca i revalidi la confiança en tot el seu equip”.  

Durant l'emissió del programa, dijous a la nit, no es va fer cap referència explícita al cas, tot i que Díaz, en l'entrevista al doctor Estivill, ha deixat anar un comentari en genèric sobre la censura que es podia interpretar amb segones. A les xarxes, l'única piulada a Twitter era un missatge que, aparentment, feia al·lusió als usuaris que li reclamaven que es plantés davant aquest incident: "Que valents sou tots amb la feina dels altres. Pallassos".

stats