20/07/2023

Tornar a viure el creixement dels teus fills

2 min
Ella Rosenblatt al documental 'How do you measure a year'.

Els que vivim amb criatures a prop tenim la sensació que creixen molt de pressa, però el tràfec del dia a dia sovint ens fa perdre la perspectiva o els matisos de com han anat superant etapes i s’han anat fent grans. A la plataforma HBO Max trobareu un curt documental on podreu comprovar el procés de creixement d’una nena al llarg de disset anys. És l’Ella Rosenblatt, la filla del documentalista experimental Jay Rosenblatt. El seu pare la va entrevistar el dia que feia dos anys. I des d’aleshores, cada any, el dia del seu aniversari ha enregistrat una conversa amb ella, fins que va celebrar els divuit anys. És aleshores quan Jay Rosenblatt va donar per acabat el procés de documentació i va revisar totes les gravacions fins a condensar-les en un muntatge de vint-i-set minuts titulat How do you mesure a year, nominat com a millor curt documental a l'última gala dels Oscar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La pel·lícula és d’una austeritat absoluta. Es tracta d’una gravació rudimentària amb càmera domèstica, com la que faria qualsevol persona sense coneixements audiovisuals. La nena sempre s’asseu al mateix sofà de casa després de llevar-se. L’espectador acaba reconeixent l’entapissat del sofà i el paper de la paret i les petites evolucions d’aquell racó de casa els Rosenblatt. El pare procura fer-li sempre, més o menys, les mateixes preguntes. Primer, quants anys fa. I després li pregunta sobre les coses que li agraden, a què es vol dedicar de gran, com valora la relació que mantenen ells dos. I després li fa una pregunta que permet analitzar la manera com la nena veu el món: "Què és el poder?", li demana cada any. L’evolució de la seva resposta ens facilita percebre el procés maduratiu i intel·lectual.

Però més enllà de les respostes, el que resulta fascinant és observar els canvis físics en tan poc temps i, sobretot, l’actitud de la nena al llarg d’aquests disset anys. Veient el documental és possible que la majoria de persones hi descobrim i recordem l’evolució dels nostres propis fills. Les etapes que són més extravertits i ingenus i tenen moltes ganes de comunicar-se i les èpoques en què la timidesa els fa més reservats, o els anys d’adolescència en què necessiten exhibir un cert desinterès pel món adult i rebuig a les demandes paternes. 

El títol del curt documental prové d’un vers de la cançó Seasons of love de l’espectacle Rent que la nena canta davant la càmera durant un parell d’anys. How do you mesure a year és un procés biogràfic molt senzill però molt emocionant. No tant per l’Ella Rosenblatt en concret sinó pel que significa, per a cadascun de nosaltres, observar la seva evolució. És un documental que us farà somriure i, segurament, us farà caure alguna llagrimeta. Perquè en només vint-i-set minuts revivim el creixement dels fills i l’amor infinit que sentim per ells.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats