Videojocs i llengua
Mèdia Videojocs 06/04/2023

Un present optimista per al videojoc català (i en català)

‘Curse of the sea rats’ arriba aquest dijous de la mà de Petoons Studio i ‘Endling: extinction is forever’ continua rebent reconeixements importants

4 min
Curse of the Sea Rats 1

BarcelonaEl català passa per un moment crític, segons les xifres oficials i, tot i que la situació de la llengua en l'àmbit dels videojocs no n'és una excepció, durant els últims anys ha començat a despertar-se. Ara per ara, les grans produccions internacionals no es plantegen el català com una opció habitual, una pràctica que s’ha començat a trencar en altres àmbits, com el cinema i les sèries. I, tot i que ja fa uns anys que estudis locals han publicat videojocs rellevants i preciosos, els que estaven en llengua catalana es podien comptar amb una mà. La plataforma digital de la Generalitat VDJOC “mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català” i, avui en dia, ja recull més de 130 títols, un fet que indica que comença a ser més habitual poder jugar en català.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El sector del videojoc a Catalunya està més a l’alça que mai, així ho demostren les dades més recents amb rècords de facturació, d’empreses i fins i tot d’estudiants. Grans companyies internacionals aposten per obrir noves seus al territori, i també segueixen florint esdeveniments com el nou SAGA (Saló del Gaming), impulsat per la Plataforma per la Llengua, o l’IndieDevDay (per a desenvolupadors independents), que creixerà de manera exponencial en la pròxima edició. Cal destacar també el rol de les comunitats de jugadors organitzades a través de canals digitals, com per exemple el Projecte Ce Trencada, un grup de voluntaris que tradueixen jocs al català. Amb un present optimista per al videojoc català –i en català–, dues propostes criden l'atenció: un nou llançament i un títol premiat recentment.

El jugador s'haurà d'enfrontar a enemics finals monstruosos.

‘Curse of the sea rats’

Una nova proposta amb molta personalitat salta a l’abordatge

L’estudi independent Petoons Studio, fundat el 2016, publica un nou títol aquest dijous, 6 d’abril. Els avala ser creadors de Petoons Party, que va ser considerat el millor joc infantil del 2018 als PlayStation Talents. El nou Curse of the sea rats va ser finançat a través d’una plataforma de micromecenatge i va comptar amb gairebé 6.000 mecenes, amb els quals es va recaptar més de 15 vegades el pressupost objectiu inicial. L’equip, amb seus a Barcelona i Girona, ens presenta uns personatges rosegadors i s’inspira en el gènere metroidvania –plataformes i acció en un món no lineal– amb un resultat final que ells mateixos defineixen com “un èpic ratoidvania dibuixat a mà”. Aquests rosegadors antropomòrfics, il·lustrats i animats amb un mètode clàssic, es mouen per uns escenaris tridimensionals per donar lloc a una experiència visual en 2,5D (models en 2D i entorns en 3D).

Cooperar amb amics o família és una opció per superar-ne els reptes.

La història se situa a les costes d’Irlanda l’any 1777, on els protagonistes són convertits en rates d’aigua salada a mans d’una bruixa pirata. Allà s’hauran d’enfrontar a pirates i altres bèsties, resoldre trencaclosques i trobar el camí dins un món complex amb l’objectiu de trencar la maledicció que els ha donat aquesta forma. El joc ofereix més de 12 hores en la missió principal, però també compta amb multijugador cooperatiu local de fins a 4 persones per afrontar els seus reptes, una ocasió perfecta per als 4 herois controlables de la tripulació, cada un amb un estil propi. El títol es podrà jugar en català des del llançament i promet ser una aventura molt èpica.

  • Gènere: 'metroidvania', plataformes
  • Llançament: 6 d’abril
  • Plataformes: PC, Switch, PS4, PS5, Xbox Series X|S, Xbox One
  • Classificació: +7
  • Desenvolupador: Petoons Studio
  • Distribuïdor: PQube
Art principal d'‘Endling: extinction is forever’.

‘Endling: extinction is forever’

Un videojoc reconegut tant a casa com a nivell internacional

L’únic títol publicat dels barcelonins Herobeat Studios, que van començar el 2017, sembla haver-la encertat de ple. El jugador es posa en la pell de l’última guineu del planeta Terra, que acaba de ser mare i haurà de protegir els seus cadells en un món hostil i destrossat per l'espècie humana. La jugabilitat se centra en la supervivència: la protagonista haurà de trobar refugi i alimentar les cries en entorns 3D visualment espectaculars, tot acompanyat d’un disseny d’àudio molt cuidat. El títol agafa força amb un relat sensible i emotiu amb un rerefons ecologista, raó principal per la qual ha estat tan reconegut.

La mare guineu i els tres cadells són els protagonistes del relat.

El joc, que va sortir l’any passat, va ser considerat el millor videojoc català del 2022 als premis SAGA i també va ser nominat als The Game Awards a la categoria de jocs amb impacte, tot i que no va arribar a recollir el guardó. Després d’altres nominacions i premis menys massius, aquest febrer va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’audiovisuals i cultura digital, i es convertia en el primer videojoc que el rep. Finalment, el 30 de març va guanyar el premi de l’acadèmia anglesa BAFTA 2023 en la categoria de videojoc més enllà de l’entreteniment, cerimònia en què els seus desenvolupadors van destacar que “els videojocs són una eina poderosa per parlar de temes importants”. Es pot jugar en català i està disponible a gairebé totes les plataformes actuals, així que no hi ha excusa per no provar-lo.

  • Gènere: aventura, supervivència
  • Llançament: 19 de juliol del 2022
  • Plataformes: PC, Switch, PS4, PS5, Xbox Series X|S, Xbox One, Android, iOS
  • Classificació: +16
  • Desenvolupador: Herobeat Studios
  • Distribuïdor: HandyGames

Nivell extra! Aquestes dues propostes no són les úniques per jugar en català, perquè aquest abril arriben encara més novetats: The Library of Babel de Tanuki Game Studio (Barcelona), DE-EXIT de SandBloom Studio (Sabadell) i Minabo de Devilish Games (Alacant). I recordeu que podeu consultar i descobrir altres opcions a la plataforma pública oficial VDJOC, impulsada per la secretaria de Política Lingüística.

stats