UE

El pla del Parlament Europeu per reduir l'addicció a les xarxes: prou 'scroll' infinit i 'play' automàtic

L'Eurocambra demana introduir en la normativa europea el dret a no ser molestat amb notificacions al mòbil o missatges recordatoris

2 min
Facebook, Google i Twitter aturen la col·laboració amb Hong Kong i Tik Tok marxa de l'illa

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha donat via lliure a un informe que aposta per tirar endavant diferents mesures per reduir l'addicció a les xarxes socials, als jocs virtuals, als serveis de reproducció en línia i a les pàgines web de compres per internet. "Cap mena d'autodisciplina pot vèncer el disseny addictiu al qual estem tots sotmesos avui. L'ús problemàtic dels telèfons intel·ligents afecta la capacitat d'atenció i de desenvolupament del cervell des de ben petits", ha dit l'eurodiputada portaveu de la iniciativa, l'ecologista Kim Van Sparrentak.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, els eurodiputats de la Comissió de Protecció del Consumidor asseguren en l'informe, que ha comptat amb el suport de gairebé tots els seus membres, que les lleis que es troben en tràmits com la de serveis digitals o la de la intel·ligència artificial, "no són suficients". D'aquesta manera, insten la Comissió Europea a introduir en aquestes legislacions restriccions o prohibicions relatives a "les tècniques d'addició perjudicials", com l'scroll o desplaçament infinit de contingut, la reproducció automàtica predeterminada (per exemple de vídeos o cançons, quan s'acaba la que sí que ha triat l'usuari) o les notificacions als dispositius de confirmació de lectura.

En la mateixa línia, el text aprovat pel Parlament Europeu també critica que, per bé que les xarxes socials augmenten l'accessibilitat a la informació i l'entreteniment dels ciutadans europeus, el seu "disseny addictiu" pot causar danys físics, psicològics i materials, com la pèrdua de concentració i capacitat cognitiva, esgotament, estrès o depressió. A més, els eurodiputats consideren que contribueixen a tenir molta menys activitat física i, per tant, a dur una vida més sedentària i perjudicial per a la salut. I estan especialment preocupats per l'impacte que l'addicció digital té en els nens i adolescents, que són més vulnerables a aquests perills.

Límits de temps en connexió

Per aquest motiu, l'Eurocambra demana a la Comissió Europea que proposi introduir en la normativa europea el dret a no ser molestat i l'obligació de les companyies a no crear dissenys enganyosos i addictius. És a dir, que es deixin d'enviar notificacions constants als dispositius electrònics sense permís o amb missatges recordatoris que poden fer sentir malament el consumidor. També plantegen que abans d'enviar contingut o difondre'n surti un missatge del tipus "pensa abans de compartir" o la possibilitat de fer bloquejos automàtics després de molta estona de connexió, sobretot en menors.

Cal recordar que l'informe votat per la Comissió de Protecció del Consumidor del Parlament Europeu d'aquest dimecres no és vinculant i que senzillament vol influir en la llei que la Comissió Europea segurament presentarà l'any vinent per reduir l'addicció a les xarxes socials.

stats