Jocs Olímpics
Microsites  /  Jocs Olímpics 2016 04/08/2016

Esport olímpic, des de quan?

Els Jocs són el millor aparador per a les modalitats més noves. El 92, Barcelona va estrenar el taekwondo i l'hoquei patins

N.a.
3 min
Un nedador indi, entrenant-se a la piscina olímpica

BarcelonaSi s'ha de triar un moment màgic dels Jocs Olímpics, tothom apunta a la pista d'atletisme. Sobretot, a la batalla de la velocitat en la prova de 100 m, una de les escenes més emocionants cada quatre anys. Els duels a la piscina també acaparen l'atenció dels espectadors, il·lusionats amb les gestes dels millors nedadors.

I és que l'atletisme, amb 47 concursos, i la natació, amb 34 proves, són, juntament amb l'esgrima i la gimnàstica artística, els únics esports que han sigut sempre olímpics, des d'Atenes 1896. Molt a prop s'han quedat altres modalitats, com el tir esportiu (absent a Sant Louis 1904), el ciclisme en pista (que no va entrar a Estocolm), la lluita (interrompuda a París 1900) o el rem (que no ha fallat des dels segons Jocs).

En total són 28 les disciplines esportives que hi ha actualment en competició. Als Jocs de Rio 2016, un jugador de golf tornarà a penjar-se la medalla d'or, una fita que només s'havia viscut en blanc i negre en les edicions de París 1900 i Sant Louis 1904. També el rugbi, en la modalitat de rugbi a 7, recuperarà protagonisme com a debutant a Rio, després que fos important en les primeres edicions a principis del segle XX.

Aquest dimecres, el Comitè Olímpic Internacional ha resolt a favor de cinc noves modalitats que seran olímpiques en la pròxima cita a Tòquio 2020: el surf, l'escalada esportiva, el karate, el beisbol/softbol i el monopatí. "Seran els més innovadors de la història", anunciava el president del comitè organitzador japonès, Yoshiro Mori.

Tòquio 2020 estrenarà 5 esports

Però el creixement dels Jocs ha sigut gradual. Estratègic, a cop d'esports d'exhibició que, després, en alguns casos, han estat inclosos al programa olímpic. A Barcelona 1992, es van exhibir l'hoquei sobre patins o la pilota basca, sense repercussió posterior. El taekwondo, que ja s'havia vist a Seül 1988, va repetir com a esport d'exhibició a Barcelona 92, i va acabar sent inclòs a Sidney 2000, després de no aparèixer a Atlanta 1996.

Però des de quan és olímpic cada esport?

Futbol: És olímpic gairebé des del començament. No va haver-hi competició a Atenes 1896 ni a Los Angeles 1932, però ha sigut un fix en el programa. Inclou la competició femenina des d'Atlanta 1996.

Tenis: Era una de les proves més destacades dels inicis, però va passar una temporada d'absència entre 1928 i 1984, fins que a Seül va tornar a ser inclòs al programa olímpic.

Voleibol: La modalitat va treure el cap, de manera exhibicional, el 1924, però no va ser oficial fins molts anys més tard, l'any 1964 a Tòquio.

Judo: També va ser al Japó quan es va incloure. L'any següent, el 1968 a Mèxic, en va tornar a quedar apartat, però des del 1972 és una cita fixa.

La judoka Maria Bernabéu

Les últimes inclusions

Triatló: Pertany a les modalitats més modernes amb què els Jocs s'estan actualitzant. És olímpic des de Sidney 2000.

Natació sincronitzada: Los Ángeles 1984 va ser la primera edició que va incloure aquesta modalitat de la natació.

Nedadores de l'equip brasiler de sincronitzada

Bàdminton: es va estrenar de manera oficial a Barcelona 92, després que fos exhibit a Seül 1988.

Mountain bike i BMX: El ciclisme de muntanya és olímpic des d'Atlanta 1996 i el Bike Moto Cross, des de Pequín 2008.

Handbol: Va tenir un parell d'aparicions puntuals als Jocs de Berlín 1936 i als de Hèlsinki 1952, fins que va ser inclòs de manera oficial, l'any 1972, a Munic.

Vòlei platja: Atlanta 1996 va ser l'estrena d'un dels esports que més enganxa dels Jocs.

Tenis taula: Des de Seül 1988 que als pavellons es busca la medalla d'or a tenis taula.

stats