Atletisme
Microsites  /  Jocs Olímpics 2016 15/08/2016

Bolt segueix sent el més ràpid del món

El jamaicà s'imposa a Gatlin i De Grasse en la final dels 100 m i aconsegueix un històric triple or olímpic, després dels guanyats a Pequín i Londres

Natalia Arroyo
2 min
Usain Bolt en la final del 100 m

BarcelonaHo estava anunciant: Usain Bolt s'havia proposat fer dels Jocs de Rio 2016 "l'espectacle més gran del món". El seu últim gran xou, un cop anunciada la seva retirada després d'aquest estiu. I l'atleta jamaicà no podia començar responent millor a les expectatives generades en aquesta cita olímpica al Brasil: amb un temps de 9.81 ha guanyat la final dels 100 m, imposant-se al nord-americà Justin Gatlin i al canadenc André De Grasse. Ho ha fet amb menys superioritat de l'esperada, sobretot després de l'exhibició amb què havia superat les semifinals, però igualment amb folgança en els últims metres.

"Sol contra tots", deia la portada del diari esportiu francès 'L'Équipe', en el que probablement era el millor anunci del que passaria a l'estadi olímpic en la matinada de dilluns. Però la primera pàgina no reflectia la sintonia que Bolt ha sabut crear amb l'afició brasilera, a qui ha acabat de posar al seu favor amb un gest estratègic abans de la carrera, seduint-la amb una passejada extra més enllà de la recta dels 100 m.

Portada de L'Équipe

Ni Gatlin, ni De Grasse, ni Blake, ni cap dels cinc finalistes que han baixat dels 10 segons en la final han pogut contra Bolt, altre cop el més ràpid, com ja havia fet a Pequín 2008 i a Londres 2012. L'atleta jamaicà, de 29 anys, té més a prop el repte que s'ha marcat per a aquesta cita: dominar altre cop totes les proves de velocitat, per acomiadar-se de l'alta competició per la porta gran. De moment, el triple or olímpic als 100 m ja és històric.

I no ho tenia fàcil, perquè el 2016 no ha sigut un bon any per a Bolt, sobretot per culpa d'una lesió als isquiotibials en la part sensible de la temporada que li havia interromput la preparació. El seu millor registre abans de Rio (9.88) no el situava entre els favorits aquesta nit. Però quan són Jocs Olímpics, Bolt mai falla. Tant és que l'etern Justin Gatlin, el més ràpid de l'any (9.80), o una de les noves promeses de la velocitat dels Estats Units, Trayvon Bromell (9.84), hagin ofert millors sensacions durant la temporada, perquè amb el tret de sortida, Bolt vola. Literalment. El jamaicà, tot i patir fins al metre 70 per resoldre la carrera, va poder acabar amb aquella tranquil·litat final que li permet recrear-se en l'arribada, mesurant els pams que deixa sobre els seus rivals, assaborint la seva victòria.

stats