Misc 13/12/2021

La pressió als hospitals illencs augmenta i les UCI passen a risc mitjà

Durant el cap de setmana, Salut ha notificat 1.379 contagis i cinc morts per covid-19

2 min
Una UCI de l'hospital Son Espases durant la pandèmia de coronavirus.

Palma"La pandèmia continua en expansió i repercuteix en la pressió assistencial", ha advertit en roda de premsa la consellera de Salut, Patricia Gómez. I és que, aquest dilluns, les UCI de les Balears han entrat en risc mitjà per covid-19, després de mantenir-se en risc baix des del final de la cinquena onada. En concret, les unitats de crítics destinades a pacients infectats estan al 12,02% d'ocupació, amb 34 persones ingressades (set més que divendres). A planta, hi ha actualment 166 illencs amb covid-19. Així i tot, Gómez ha assegurat que els hospitals encara no han hagut de reprogramar operacions, excepte el Mateu Orfila.

L'Atenció Primària és l'àmbit amb més pressió: els centres de salut fan el seguiment de 6.777 illencs positius, 724 més que divendres. Quant als contagis entre el personal sanitari, hi ha 140 positius i 215 aïllats. Cal recordar que, si la justícia dona el vistiplau al Govern, els sanitaris hauran de presentar el certificat de vacunació per anar a treballar. Si no, hauran de sotmetre's a tres proves diagnòstiques cada setmana, segons ha informat avui el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela.

Pel que fa a la situació epidemiològica, cal dir que 5.280 illencs tenen contagi actiu, 613 més que fa tres dies. A més, durant el cap de setmana la Conselleria ha notificat 1.379 contagis i cinc morts més. Es tracta de tres dones de 71, 79 i 68 anys i dos homes de 85 i 76 anys de Mallorca que varen morir entre el 5 i el 7 de desembre. Dos d'ells eren usuaris de residències. Segons Salut, nou residents i 32 treballadors de geriàtrics tenen diagnòstic positiu i actiu. Els centres amb brots són Hermanitas de los Pobres, Oms-Sant Miquel i Llar d'Ancians, a Mallorca, i la Geriàtrica Assistida de Maó i Gent Gran Cime a Menorca.

Incidència a l'alça

En 24 hores, Salut ha notificat 380 contagis nous: 312 a Mallorca, 45 a Menorca i 23 a Eivissa. La incidència acumulada a 14 dies manté la tendència a l'alça i ja arriba als 445 casos per 100.000 habitants. A partir dels 500 casos, es considera que un territori està en risc extrem per transmissió del virus. La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques a set dies és del 10%.

stats