CIMERA EUROPEA
Internacional 13/02/2015

Grècia cedeix i accepta negociar amb la ‘troica’

Merkel li diu a Tsipras que està “preparada per treballar amb ell”

Laia Forès
3 min

Brussel·lesGrècia començarà a negociar el futur del rescat avui mateix. I ho farà… amb la troica. La solució acceptada per Atenes és canviar el nom de “ troica ” pel “d’institucions”, un eufemisme que no amaga que el nou govern grec no té més remei que dialogar amb la UE, amb el Banc Central Europeu (BCE) i amb el Fons Monetari Internacional (FMI) -els seus creditors- si vol seguir rebent finançament. La guerra lingüística, però, és important sobretot perquè Tsipras ha de tornar a Atenes convencent els ciutadans que el seu govern no està negociant amb el trio que va signar l’esfrondrament econòmic i social del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El bloqueig que es va viure la nit de dimecres en les negociacions entre Atenes i l’Eurogrup es va acabar ahir amb la presència de Tsipras a Brussel·les. El líder de Syriza va cedir davant els socis de l’euro i va acordar l’inici d’un diàleg tècnic amb les tres institucions que hauria d’acabar dilluns amb un acord polític en una reunió de ministres de Finances que serà clau per pactar una solució. Les propostes que surtin de la negociació tècnica seran la base d’un futur acord que resolgui la negativa d’Atenes a acceptar les condicions de l’actual rescat.

Aquesta vegada no va ser Alemanya l’artífex del desbloqueig sinó el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. L’holandès es va reunir amb el primer ministre grec abans de l’inici de la cimera, a qui va convèncer de la necessitat de posar el peu a l’accelerador en les negociacions per pactar el futur de Grècia. Els països de la moneda única i Atenes començaran les converses “per trobar un terreny comú entre l’actual programa de rescat i els plans del govern grec”, va anunciar Dijsselbloem a Twitter.

La frase de Dijsselbloem implica que Europa també està disposada a escoltar i a estudiar les propostes del nou executiu hel·lè. “Les declaracions de Dijsselbloem són un pas positiu”, van assegurar fonts del govern grec. La pressió dels socis de l’euro sobre Tsipras és màxima i el rellotge corre en contra de Grècia. A finals de mes s’acaba la pròrroga del rescat i cal un acord per allargar-lo si el país hel·lè vol seguir rebent l’ajuda europea. El primer ministre grec es va tornar a mostrar ahir optimista de cara a dilluns. “Confio que trobarem una solució viable per curar les ferides de l’austeritat”, va assegurar Tsipras.

El no de Grècia a l’Eurogrup

Segons fonts comunitàries, el motiu del bloqueig de les negociacions que es va viure dimecres a la nit a l’Eurogrup va ser el desacord en les paraules clau que formaven part d’un comunicat dels socis de l’euro que finalment no es va fer públic perquè la delegació grega no hi va donar el vistiplau. El nou govern grec no vol ni sentir a parlar de troica o de pròrroga del rescat. Els països de l’euro estaven disposats a fer una operació de maquillatge lingüístic per acontentar els grecs sense que, en el fons, canviés el contingut.

Finalment ahir es va acordar que en comptes de troica es parla “d’institucions” i el més probable és que dilluns es pacti una pròrroga del rescat que es dirà “acord pont”. De fet, algunes fonts apuntaven ahir a la nit a un principi d’acord per a aquest “acord pont”. El pla de l’executiu hel·lè consisteix a aconseguir el crèdit pont fins a finals d’estiu per poder seguir rebent el finançament europeu i aprofitar els sis mesos per negociar un nou programa de rescat, que tampoc se l’anomenarà així però que serà un nou pacte per seguir donant suport financer a Grècia a canvi de condicions menys estrictes.

Al marge de la seva trobada amb el president de l’Eurogrup, Tsipras es va estrenar ahir entre l’elit política europea. La salutació del líder de l’esquerra radical grega i Angela Merkel va ser breu i incòmoda. “Li he dit a Tsipras que estic preparada per treballar amb ell, ha sigut molt cordial”, va assegurar Merkel després de la cimera.

En la roda de premsa posterior, Tsipras va reclamar per a Grècia “aire fiscal per respirar” i es va mostrar confiat que dilluns hi haurà una primera entesa amb els creditors. “Estem obligats a complir les regles europees”, va dir Tsipras, que va afegir que aquest principi s’havia de combinar amb el respecte a la democràcia”. I quan se li va preguntar per la reacció del govern espanyol a la seva estrena a Brussel·les, Tsipras va ser clar: “Rajoy estava una mica nerviós a la cimera quan s’ha parlat de Grècia. S’equivoca quan externalitza les preocupacions polítiques internes”.

stats