El Mundial que va fer caure caps a la FIFA

Ken Bensinger
2 min
Joseph Blatter, després de dimitir com a president de la FIFA.

Nova YorkLa primavera de l’any 2010, Christopher Steele, un antic espia britànic, va rebre unes informacions alarmants: Vladímir Putin, un gran aficionat a l’hoquei sobre gel, de sobte semblava interessat en el futbol. Aquest antic agent de l’MI6 havia obert una oficina privada a Londres i tenia com a clients empreses que treballaven per portar el Mundial del 2018 a Anglaterra. Steele va ser contractat en part pels seus contactes a Rússia, un dels sis països que aspiraven a organitzar el Mundial. Steele, que tenia com a tasca el 2010 investigar la candidatura russa, havia treballat a Rússia d’incògnit i sabia que aquest país podia fer servir qualsevol mètode per aconseguir els seus objectius. I la candidatura russa necessitava una empenta, ja que no tenia ni tanta tradició futbolística com Anglaterra, ni estadis moderns, ni un pressupost similar al dels anglesos. El 2010 ningú considerava possible que Rússia fos escollida, però les informacions que va rebre Steele parlaven d’una història diferent, ja que Putin veia el Mundial com una oportunitat per projectar el poder del seu país. Les fonts de Steele deien que Putin estava a punt per fer el que calgués.

Durant alguns mesos va recollir proves segons les quals el Kremlin utilitzava oligarques i directius per pactar contractes i negocis a canvi de vots, a més de donar regals als delegats de la FIFA. Roman Abramóvitx, el milionari rus propietari del Chelsea, va arribar a viatjar a Sud-àfrica per reunir-se amb el president de la FIFA, Joseph Blatter, per demanar-li el suport a favor de la candidatura russa. Steele va donar aquesta informació als seus clients anglesos, però també la va oferir a l’FBI el juliol del 2010. A l’FBI poc li importava qui organitzés el Mundial, però sí que buscava pistes contra conspiracions que venien de Moscou. Després de desarticular la màfia russa que operava a Nova York, l’FBI se centrava en negocis internacionals amb la participació d’oligarques i mafiosos russos.

Així va iniciar-se una de les investigacions més ambicioses de l’FBI. Durant cinc anys es va investigar la corrupció al futbol amb branques que en molts casos ja poc tenien a veure amb Rússia. El maig del 2015, set directius de la FIFA eren detinguts, Joseph Blatter dimitia i desenes de directius eren acusats de corrupció per netejar diner negre cobrat en primes i regals. El cas encara continua obert amb branques en més de deu països, però curiosament Rússia no apareix a la documentació. De fet, els ordinadors de la campanya per organitzar el Mundial de Rússia van ser destruïts abans que poguessin ser investigats. El Mundial arriba just quan a Washington hi ha oberta una investigació contra les ingerències russes, liderada per qui era el cap de l’FBI quan es va obrir el cas contra la FIFA, Robert Mueller. Un cas que va fer caure centenars de persones arreu del món i que va demostrar la corrupció a la FIFA. Però que no va evitar el triomf rus.

stats