Futbol

Les 24 hores que van sacsejar la selecció espanyola

Lopetegui és destituït dos dies abans del debut al Mundial i Hierro serà el nou seleccionador

T.p. / N.a. / M.m.
3 min
Fernando Hierro, acompanyat per Luis Rubiales

BarcelonaUna revolució inesperada va acabar amb la pau dins de la concentració de la selecció espanyola. En un gir de guió que pocs podien preveure, Espanya, una de les favorites per alçar la Copa del Món el 15 de juliol, es va quedar sense el seleccionador que havia dut l'equip fins al Mundial. En 24 hores que passaran a la història de l'esport estatal, Luis Rubiales, l'home que des de fa tot just 20 dies presideix la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), va destituir el seleccionador Julen Lopetegui tot just dos dies abans del debut d'Espanya a la fase final, demà divendres a Sotxi contra Portugal. Lopetegui serà presentat aquest dijous a les 19 hores com a nou entrenador del Madrid.

"El president no pot saber per una trucada cinc minuts abans que sigui oficial que el seleccionador, que ha renovat fa pocs dies, marxa. Les formes són importants", va argumentar Rubiales, disparant sense esmentar-lo cap a Florentino Pérez, president del Madrid. Després de no poder fitxar homes com Pochettino o Allegri, Pérez, aconsellat pels jugadors del Reial Madrid convocats amb Espanya, va tancar la contractació de Lopetegui en tot just 24 hores i va incendiar la concentració espanyola a Krasnodar.

Fernando Hierro

Rubiales, que havia de ser a Moscou representant la Federació Espanyola al Congrés de la FIFA, va desplaçar-se d'urgència a Krasnodar dimarts a la nit i, després de dues reunions diferents, va decidir fer fora Lopetegui malgrat que els jugadors van demanar que no ho fes. "Guanyar és molt important, però també és important que hi hagi una manera de fer les coses. Ara pot semblar que hi ha una gran debilitat, però estic segur que, amb el temps, aquesta decisió ens farà forts", va explicar Rubiales, que una hora després de la compareixença va confirmar que serà Fernando Hierro, fins ara director tècnic de la Federació, qui es farà càrrec de l'equip. "Era la primera opció. És una decisió que hem pres de pressa i sobre la marxa", reconeixia el president, que va informar Hierro de la decisió al matí, quan anava a la roda de premsa per anunciar la destitució de Lopetegui. "Tenia tres opcions: dir que no, marxar o acceptar. I he escollit la tercera. Ho he tingut clar des del principi. No podia dir que no, no m'ho perdonaria", comentava el flamant seleccionador.

"Tocar el mínim de coses possible"

Al substitut l'espera un paper difícil, com és evident: prendre el control de la selecció només dos dies abans del debut contra Portugal. Per això Hierro, que va parlar en roda de premsa a la tarda i ho tornarà a fer avui, té clara la recepta: "No es pot tocar en dos dies el que porta dos anys de feina. Hem de ser intel·ligents i coherents. Hi ha un grup i un equip fantàstics. Cal tocar el mínim de coses possible". L'entrenador va parlar amb els jugadors i va explicar que havia rebut "un 'feedback' positiu".

Julen Lopetegui durant l'últim amistós

El dia va ser intens també a l'àrea de comunicació de la RFEF, que es va anar adaptant a les circumstàncies. En principi Lopetegui i Rubiales havien de parlar junts. Després es va acordar que ho farien en solitari. I, finalment, el ja exseleccionador abandonava la concentració de Krasnodar sense fer declaracions i agafava un avió per volar cap a Madrid, on avui mateix serà presentat amb el Reial Madrid. "Lopetegui ha fet una feina impecable fins ara. És un gran professional, li tinc un gran respecte i és un entrenador 'top'. Però les formes també són importants", havia argumentat Rubiales. El president va mantenir una reunió tensa amb els futbolistes de la selecció, especialment amb el capità Sergio Ramos, que va insistir que Lopetegui havia de continuar en el càrrec. "És una situació dificilíssima, molt complicada, però els jugadors han mostrat el seu compromís per tirar això endavant", va explicar Rubiales, convertit en poques hores en heroi o culpable per a molts. "S'ha comportat com un novell sense traça", deia l'exseleccionador Javier Clemente. "Ha defensat els interessos de la selecció després d'un anunci poc encertat", replicava Xavi Hernàndez, campió del món el 2010.

stats