21/11/2016

El màgic encant d’Ivanka Trump

4 min

És natural que l’opinolatria se centri a parlar, o a pontificar, sobre el victoriós Donald Trump. Tanmateix, he de confessar que m’interessa més la filla del magnat del tupè. Ivanka Trump és possiblement el personatge més captivador de l’entorn més proper del futur president dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fa uns mesos vaig dedicar un perfil complet a la Ivanka i l’ascens de les dones en l’ortodòxia jueva, però com que va sortir en anglès i en un mitjà jueu ningú se’l va llegir -tot i que em consta que va arribar a ella-. La meva fixació en la Ivanka ve de lluny: tant ella com jo ens vam convertir al judaisme ortodox i ho vam fer amb dos rabins d’un perfil molt semblant i que són grans amics. Mentre que el meu rabí és el senyor de l’Upper West Side, el rabí de la Ivanka, Haskel Lookstein, és el senyor de l’Upper East Side. Els separa Central Park. I per acabar-ho d’adobar vaig tenir una curta però intensa experiència com a empleat de la fàbrica de salsitxes que el rabí Lookstein dirigia fins fa un any: l’escola preparatòria jueva d’elit Yeshivas Ramaz.

No tinc gaire clar que totes aquestes notes de xafarderia jueva del jueu nostalgiat puguin interessar al lector català. I, això no obstant, són una increïble finestra oberta a l’univers més íntim de la dinastia Trump. Si es vol comprendre per què el cercle de poder del president Trump tindrà un racista reaccionari com l’empresari i editor Steve Bannon i un magnat jueu demòcrata com Jared Kushner, la Ivanka és la clau de tot plegat.

Acabo d’esmentar Jared Kushner. El Jared és el marit de la Ivanka. És propietari d’un conglomerat d’empreses principalment dedicades a la promoció i la inversió immobiliàries a Nova Jersey i a la ciutat de Nova York, a més de ser propietari del setmanari New York Observer. El Jared segueix el negoci del seu pare, Charles Kushner. El Charles és conegut per haver estat un dels homes forts del Partit Demòcrata de Nova Jersey. Principal benefactor de l’exgovernador demòcrata de l’estat Jim McGreevey, Charles Kushner va ser condemnat per donacions il·legals, evasió d’impostos i coacció de testimonis. Sentenciat a dos anys de presó, va complir la meitat de la pena. El cas va anar seguit d’escàndols i grans dosis de sensacionalisme davant els airejats draps bruts de les guerres familiars dels Kushner. Malgrat la caiguda en desgràcia del Charles, el Jared va ser lleial.

El fiscal general de l’estat de Nova Jersey que va perseguir Charles Kushner era Chris Christie, avui governador republicà d’aquest estat, aliat de Donald Trump i potser futura peça de pes dins l’administració del president americà. La gran virtut de Trump, en el seu amorfisme ideològic de populisme, és la seva capacitat de construir una trama efectiva que uneixi aliats molt diferents -fins i tot enfrontats entre ells-. Els Kushner, especialment el gendre Jared, són un pilar del magnat-president. I, encara més important, són la inusitada però indispensable connexió jueva de Trump.

Charles i Jared Kushner són jueus ortodoxos, dels membres més respectats de la comunitat. Filantrops importants a Nova Jersey, els seus diners engreixen algunes de les grans escoles jueves de l’estat que porten el seu nom. El 666 de la Cinquena Avinguda, seu de l’imperi de Jared Kushner, és conegut pels serveis religiosos jueus que s’hi celebren i pels sermons i les sessions d’estudi que hi fan els rabins a sou de Kushner -que no són pocs-. És possible que a orelles catalanes i catòliques tot això es condemni en nom de l’absurda moral; el món jueu té, sortosament, una relació molt més saludable amb el diner i no amaga les derivades que implica estar a sou d’algú, que és vist com una cosa normal i positiva.

La peça clau per comprendre la unió estratègica dels Kushner amb Trump és la Ivanka. La Ivanka es va convertir el 2009, poc abans de casar-se. La conversió al judaisme ortodox no és cosa menor, no és un tràmit. Implica un compromís amb una observança seriosa i rigorosa. La Ivanka manté una absoluta discreció en la seva vida privada i poques vegades ha permès que se sàpiga com viu com a jueva ortodoxa. La seva privacitat és legítima i s’ha de respectar. Les poques finestres que ha obert mostren una observança ortodoxa moderna més aviat genèrica. Molts periodistes i moralistes han cercat de criticar la seva “manca de compromís” o “manca d’ortodòxia”, com si només hi hagués una manera de ser ortodox. Sortosament, la comunitat jueva ha sabut moderar els abjectes que feien aquestes acusacions contra un convers. I no cal dir que durant la campanya aquesta mena de crítiques van arribar a ser freqüents. Jutjar un convers o fer-li mal és una de les pitjors transgressions en el judaisme.

Amb tot, la Ivanka i el seu judaisme van sobreviure.

Donald Trump pot ser el candidat del Ku Klux Klan, dels blancs nacionalistes, dels neonazis i d’altres animalons. Però ja té tres néts jueus. Per molt suport antisemita o racista que Trump rebi, per moltes figures racistes que acabin a la seva administració, reb Donald ja està lligat per sempre al món jueu, al yiddishkeit i tot el que això significa. Tant la Ivanka com el Jared són cridats a ser peces crucials en el cercle de poder del president. Ho han estat durant la campanya. Ara el seu poder solament pot ser ascendent. Seran els jueus més poderosos d’Amèrica. I amb més encant.

stats