Visca el sistema 10/12/2023

Al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

2 min
L'entrada del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

Si sou a Mallorca, o si hi heu de venir, no hauríeu de deixar perdre l'ocasió de visitar el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, un equipament cultural de molt alt nivell (però amb un plantejament volgudament divulgatiu i, per tant, per a tots els públics) que es va inaugurar el passat mes de març i que d'aleshores ençà està a ple rendiment. El passat mes d'octubre es van complir deu anys de la mort de Catany, i era impossible commemorar aquesta efemèride de millor manera que convertint en una feliç realitat aquest centre que el fotògraf va somiar però no va poder veure amb els ulls d'aquesta existència.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara mateix, el Centre ofereix una àmplia mostra, Màscares del temps, en què l'obra del referencial fotògraf argentí Humberto Rivas dialoga amb la de Catany, i que es pot visitar fins al dia 7 d'abril. Aquesta exposició pren el relleu d'una altra, igualment ambiciosa, que confrontava la fotografia de Catany amb la del nord-americà Michael Kenna, sota el concepte de les Confluències, una idea força que busca posar la fotografia en connexió no tan sols amb les arts visuals sinó també amb altres llenguatges artístics, en una conversa sinestèsica. Per això val la pena consultar l'agenda d'activitats del Centre, que pràcticament cada setmana ofereix des de concerts fins a recitals de poesia, xerrades o projeccions, de vegades en col·laboració amb el Servei d'Activitats Culturals de la Universitat de les Illes Balears (UIB). En poc temps, al Centre Toni Catany s'ha pogut gaudir de la música de Marco Mezquida, de la poesia d'Anselm Turmeda en les veus de Sílvia Bel i Neus Borrell, del flamenc de Yazan Ibrahim, del cinema d'Agustí Villaronga, de la dansa de la companyia Magdalena Garzón, del piano de Neus Estarellas, d'una xerrada-taller fotogràfic de Cristina García Rodero, d'una exposició d'Aldo Amoretti o del cant de la gran amiga de Catany, Maria del Mar Bonet, que tornarà a actuar al Centre amb Borja Penalba a la guitarra el 27 de desembre.

L'edifici del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC, en són les sigles) també val la visita per ell mateix. És obra de l'arquitecte Josep Lluís Mateo, i figura entre els seleccionats d'enguany per al Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea. És el resultat de la suma de dos immobles: la casa de Toni Catany i la de Tomàs Montserrat, un sacerdot i fotògraf pioner de qui es pot visitar una altra exposició ben interessant, Registrar, mirar, recórrer. Tomàs Montserrat i les fotografies de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. 

Tal com era el desig de Toni Catany, el Centre Internacional de Fotografia que du el seu nom (i que aviat rebrà el valuosíssim llegat de la seva col·lecció de negatius) es troba a Llucmajor, el seu poble natal. És una excel·lent realització de la màxima de Joan Miró: com més local és una cosa, més universal esdevé. Deu anys després de morir, Toni Catany és ben viu i prepara nous viatges, com va fer sempre.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats