Fixa’t, cansats d’anar a votar

2 min
Una dona busca la seva papereta per les Eleccions Europees.

S’ha convertit en un lloc comú afirmar que la gent està cansada d’anar a votar. Fixa’t, a Catalunya hem tingut quatre eleccions en un any. Pobrets, quin cansament. Doncs no, quin paternalisme, com si passar un moment pel col·legi electoral fos igual que anar a la mina o a fregar escales. I quin perill, perquè tots sabem que n'hi ha alguns per als quals no caldria que anéssim a votar mai més. I quina contradicció amb la mare de totes les consignes de la modernitat: empodereu-vos! I justament el dia que tenim el poder de decidir qui volem que governi i faci les lleis en el nostre nom, ens quedem casa, en un gest de societat tipa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sí, hi ha una abstenció conscient, de protesta, perquè els partits han convertit l’acció política en una batussa contínua i en un festival de la demagògia protagonitzat per alguns actors que no voldríem treballant amb nosaltres que sovint sembla que ens demanin el vot per solucionar els seus problemes i no pas els nostres, com ja vam veure a Espanya, i veurem aviat a Catalunya, si anem a una repetició electoral. A sobre, les administracions ens compliquen la vida amb una burocràcia inaguantable. Sí, el problema no és mecànic, d’anar a votar, sinó d’escoltar-los atentament.

D’acord, la democràcia, el govern del poble, sembla una utopia cada cop més llunyana, perquè la democràcia va més lenta que la tecnologia i està superada, si no intervinguda, per l’economia i els interessos privats. Però la democràcia és per a adults, demana corresponsabilitat i estar-hi a sobre. De fet, és de les poques palanques que encara ens queden perquè el nostre parer sigui tingut en compte. Cansament d’anar a votar? Com va dir Sartori: “Els maquinistes són ciutadans i no són res de l’altre món. Però la màquina és bona, la millor que s’ha inventat mai per permetre l’home ser lliure”.

Antoni Bassas és periodista
stats