Bon dia 01/03/2023

Fuga d’empreses a Espanya: on s’és vist?

2 min
Edificis en construcció a càrrec de Ferrovial, a Madrid.

“Són empreses que ho deuen tot a Espanya i que han de demostrar el compromís amb el seu país. No resulta acceptable que una empresa que ha nascut i crescut a Espanya gràcies a la inversió pública dels ciutadans espanyols mostri aquesta falta de compromís amb el seu país. Espanya l'hi ha donat tot. És una decisió que va contra l’interès i contra la imatge del nostre país”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com ressonen aquests arguments, oi? Ferrovial trasllada la seu social de Madrid als Països Baixos i el disgust del govern de Pedro Sánchez amb l’empresa constructora és d’antologia, sobretot perquè per dissimular la veritable raó de la fugida (pagar menys impostos) Ferrovial ha dit que als Països Baixos hi trobarà més seguretat jurídica.

Això que ha fet Ferrovial és votar, però votar a la manera que s’ho poden permetre algunes grans empreses, o sigui, castigant els governs que no els afavoreixen prou. Per si en quedava algun dubte, la inefable Ayuso ho ha posat per escrit: “La sortida de Ferrovial d’Espanya confirma que Sánchez s’estima més un país sense empreses abans que fer marxa enrere de la seva política fiscal, que ens arruïnarà”. 

El 2017, quan els policies nacionals i els guàrdies civils sortien cap a Catalunya aclamats com si fossin herois camí de la guerra, vaig dir a l’opinió pública espanyola que no caiguessin en l’alegria del presoner que veu que en castiguen un altre, perquè si ens ho podien fer a nosaltres, algun dia els ho podien fer a ells. Doncs ara els ha tocat a ells (i pel que fa a la butxaca, ens toca a tots). Esclar que, per salvar-ho, potser encara queda el comodí de la trucada del rei a les empreses perquè no facin com Ferrovial i no se’n vagin.

Antoni Bassas és periodista
stats