23/02/2021

'Goodbye, yellow brick road'

2 min

Arran de la investigació dels abusos sexuals a l’Institut del Teatre per part dels periodistes de l’ARA, a Catalunya Ràdio i TV3 n’han parlat força, així com a Twitter, i, com llegíem també a l’ARA, s’ha apartat del càrrec de professor Joan Ollé. Alguns dels testimonis, com el jove estudiant que va ser parella d’un escenògraf ja mort (tots ens imaginem a qui es refereix), em recorden la cançó Goodbye yellow brick road, d’Elton John. “No soc un regal perquè l'obrin els teus amics, aquest noi és massa jove per estar cantant aquest blues”. Els testimonis parlen d’abusos sexuals i d’abusos de poder. D’entre tots, n’hi ha un que em deixa en xoc. El professor li diu a l’alumna: “Tu no trauràs més d’un cinc, perquè no tens les tetes grosses”.

Estem parlant de nois i noies de vint anys que estudien una carrera artística. No és com estudiar matemàtiques. Si estudies matemàtiques tu saps o no saps fer el problema i aproves o suspens si saps o no saps fer el problema. L’avaluació és objectiva. Però en el teatre, en l’escriptura, en la ràdio, en el cine, el teu talent depèn de l’avaluació subjectiva dels altres. El primer que t’avaluarà és el professor. Si ell et diu: “Això que has fet és una merda”, segur que t’ho creuràs. Si et diu que “és una meravella”, gairebé t’ho creuràs. A més a més, en el món del teatre, on s’han de representar sentiments, de vegades extrems, que resultin creïbles, el que és acceptable i no acceptable en una classe (et crido, et maltracto perquè acabis plorant i trobis “la veritat”, t’humilio) té una frontera que als ulls de tothom pot semblar difusa. El professor, doncs, pot destruir-te avaluant-te negativament els pits. Són massa petits pel seu gust.

Algú de vint anys em sembla algú molt jove, i penso, per tant, si alguna d’aquestes noies va parlar-ne amb els pares, de tot plegat. I llavors, esclar, també penso, que si bé hi ha coses que amb dificultat les pots explicar als pares, aquesta frase perversa, la de les “tetes petites”, no els l’expliques, perquè és massa horrible. I te la guardes per a tu.

stats