08/09/2023

Invasors

3 min
Dinamarca és un dels principals exportadors de pells de visó del món

Invasions biològiques, espècies invasores, llistes negres, espècies més buscades, intrusos. I també expansió agressiva, danys irreversibles, cost econòmic, propagació i voracitat. Així és com ens referim a les plantes i animals que proliferen en territoris en els quals no són autòctons.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Hauríem de ser conscients de l’enorme càrrega criminalitzadora que té aquest llenguatge. Envair, el terme més emprat, és definit al diccionari de l'IEC com a "entrar per la força en un territori per ocupar-lo i saquejar-lo". Òbviament, aquest llenguatge no té res a veure amb la realitat de plantes i animals a la natura. Els estudis, com el darrer de Nacions Unides, ja fa temps que expliquen que l’enorme mobilitat d’espècies que hi ha al planeta té, sobretot, causes antropogèniques. És a dir, que si a Catalunya hi ha porcs vietnamites, vespes asiàtiques, visons americans o coipús és per culpa de l'activitat humana; a través de l’horticultura, l’agricultura, la gastronomia, la moda, el transport internacional, el turisme, l’afició dels humans per tenir animals de companyia inusuals o la pol·lució i pèrdua d’habitats que causem.

Agafem el cas del visó americà. Aquest carnívor és una mica més gran que el seu parent europeu, té més èxit reproductiu i desplaça del seu hàbitat l’europeu, ja declarat en vies d’extinció, a més d’altres depredadors. La seva realitat, certament, inclou molta violència, però no la que se’ns trasllada etiquetant-lo d’invasor.

Els visons americans van ser introduïts a Catalunya als anys 70 per ser explotats per la seva pell. Avui ja no queda cap granja de visons a Catalunya, però encara n’hi ha un munt a tot Europa, inclòs l’estat espanyol. Les granges pelleteres són presons amb milers de gàbies amuntegades unes sobre les altres en què els animals a penes es poden moure, sense aïllament del fred i calor, obligats a viure permanentment sobre enreixats i les emanacions dels seus propis excrements, deprimits per la incapacitat de poder expressar el seu comportament natural, quan no embogits, amb conductes d’automutilar-se o canibalisme. Se’ls mata en cambres de gas, electrocutats o trencant-los la nuca. 

Els visons americans que avui en dia viuen en llibertat a Catalunya tenen l’origen en aquestes granges. La principal raó del seu alliberament al medi ambient va ser un incendi forestal que va afectar una de les instal·lacions a principis dels 80, cosa que va permetre que fugissin un nombre elevat d’individus. Per bé que el degoteig de fugides dels animals d’aquestes granges és habitual, a banda que hi hagi també alliberaments activistes. 

Un cop a la natura, aquests animals, com tots els animals silvestres, no tenen una vida senzilla ni idíl·lica. Sovint confonem que s’hagin adaptat bé a l’entorn amb el fet que tinguin una bona vida. Per descomptat, viure en llibertat és molt millor que viure en una granja pelletera, però cap animal a la natura té una vida fàcil. Les seves són vides de supervivència davant les inclemències meteorològiques, períodes de sequera o inundacions, malalties, paràsits, ferides o accidents. A això cal sumar-hi els trets dels caçadors i les trampes. El visó americà en llibertat és un objectiu legal de caça a Catalunya, com a mesura de gestió del problema contra les anomenades espècies invasores.

Aquest és només un exemple de com de desencertat, i injust, és el llenguatge que emprem per referir-nos a les espècies que hem desplaçat pel planeta per, tot sovint, raons innecessàries; i cruels en el cas dels animals. El llenguatge té una força immensa. Amb el llenguatge podem promoure la tolerància i la comprensió o, tot el contrari, podem fer que sembli normal declarar la guerra a éssers vius l’existència dels quals és responsabilitat nostra, perquè nosaltres hem creat aquesta situació. 

Científics, polítics, periodistes i activistes haurien de repensar el vocabulari que trien. La immensa majoria d’espècies anomenades “invasores” són en realitat “víctimes” de la invasió, depredació i voracitat dels humans. És a dir, de la nostra violència. Ho sabem, però seguim criminalitzant-les amb el llenguatge. Per què? Probablement per justificar la principal mesura que adoptem per gestionar aquesta situació en el cas dels animals: matar-los. L’objectiu declarat de les polítiques contra les anomenades espècies invasores és erradicar-les o, si això no és possible, contenir-les amb mitjans físics o químics (que vol dir matar tots els animals que puguem). Per justificar matar les teves pròpies víctimes cal abans criminalitzar-les.

Núria Almiron és codirectora de l'UPF-Centre for Animal Ethics
stats