24/09/2015

Minories i acció gratuïta

2 min

Director de l’AUDIR (Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós)El respecte a la minoria és l’essència de la democràcia, la seva autèntica prova del cotó fluix. La història de la democràcia occidental està molt relacionada amb el dolor i la resposta de les majories i minories a l’opressió i la discriminació. L’amor a la llibertat sorgeix no només de principis religiosos i ètics sinó també de l’experiència de sofriment dels qui no en gaudeixen. La majoria oblida aviat la seva empatia i cedeix davant la temptació de la cobdícia.

En democràcia, la majoria és important, però només si valora i practica el respecte a les minories. En l’àmbit de la diversitat religiosa, que té força analogies en l’àmbit polític, el respecte a les minories costa d’assolir i molt especialment als països i marcs socials on la majoria és hegemònica. Tanmateix, és cert que les espiritualitats de les grans tradicions religioses sempre han subratllat el valor central de l’amor al pobre, a l’orfe i a la vídua, a l’immigrant, al perseguit... L’espiritualitat generadora de qualitat humana profunda genera acció desinteressada, lliure d’egocentrismes, oberta a l’alteritat, lluny de la submissió a egocentrismes col·lectius. Hi ha molts exemples d’aquesta acció desinteressada, que, quan es practica, és una acció autènticament revolucionària i transformadora.

No és fàcil parlar d’aquesta mena d’acció perquè no s’explica, es fa. Però tanmateix la saviesa de la humanitat n’ha parlat. És el cas del Lao Tse, que en el Llibre del Tao diu: “Qui té la rectitud superior actua sense pretendre aconseguir una finalitat”, que vol dir que no és esclau dels resultats de l’acció. Fa el que ha de fer però si no surt com s’esperava no es desanima i continua el seu camí sense por ni renúncia. Aquest és el tipus d’acció que fa avançar perquè és gratuïta, forta i ferma. Segurament no és l’acció que més agrada al sistema capitalista, però és l’acció dels qui volen canviar el món. Aquesta és l’única eficàcia que es permet. Els qui la vulguin aprendre ho tenen fàcil perquè l’han ensenyat els grans mestres de saviesa de la humanitat.

stats