08/06/2021

Només per a addictes als vídeos de gatets

3 min
'¿Por qué adoramos a los gatos?', el nou documental de Netflix.

Netflix ha estrenat un documental neerlandès una mica curiós: ¿Por qué adoramos a los gatos? Es tracta d’un peculiar recull de vídeos de gats amb una història de fons que només serà suportable per als amants incondicionals dels gats i les persones que s’entretenen a mirar vídeos d’aquestes bestioles a YouTube. El fil conductor de la història es teixeix a partir de l’Abatutu, el gat estrella protagonista. El documental, d’una hora de durada, comença amb el felí passejant tranquil·lament pels carrers d’Amsterdam mentre sentim la seva veueta de la consciència: “Soc l’Abatutu, el gat més popular dels Països Baixos. Els gats famosos ens sentim força sols. Tot i així hi ha molts gats que volen ser estrelles cèlebres com jo. Però òbviament no és gens fàcil. Hi has de tenir la mà trencada i has de tenir talent. El cert és que la fama té els seus desavantatges. Jo ja no puc sortir tranquil al carrer. Em reconeixen allà on vaig, la gent s’afanya a treure el mòbil i en un tres i no res ja soc a totes les xarxes socials”.

L’Abatutu té el llom de colors tigrats i la panxa i les potes blanques, té força sobrepès i es passeja pel carrer amb aires d’estrella de la televisió. La seva mestressa el va ensinistrar de ben petit acostumant-lo a anar lligat pel carrer amb una corretja, com si fos un gos, o portant-lo per la ciutat dins la cistella de la seva bicicleta. La seva capacitat per adaptar-se a ambients estressants l’ha convertit en el gat perfecte per participar en rodatges de tota mena. Com diu l’afortunada propietària de l’Abatutu, el gat no té truc, és una qüestió de personalitat. El més insòlit és descobrir la calma amb què l’animal s’espera davant de la càmera envoltat de tècnics, focus i soroll.

La mestressa ha creat una agència de càsting amb el seu nom i ara és el protagonista d’aquest documental de Netflix que, si us avorreix, podeu deixar a mig veure sense cap recança. No té argument. Es tracta d’un recull d’una hora de durada de vídeos de gats. Els vídeos estan classificats per temes que tampoc són gaire originals: "Gats i aigua", amb un seguit de gats jugant amb el rajolí de l’aixeta; "Gats i nens", amb interessants lluites d’interessos entre criatures i felins; "Gats i música", amb bestioles passejant sobre teclats de piano o fugint esporuguits de qualsevol concert domèstic; "Gats i gossos", "Gats i menjar", "Gats i humans" o "Cadells". Res us sorprendrà. Tot ho heu vist abans desenes de vegades a la pantalla del mòbil o de l’ordinador.

¿Por qué adoramos a los gatos? és una colossal pèrdua de temps ideal per procrastinar davant de l’ordinador. Però a nivell televisiu el més admirable és l’habilitat de Sabine van der Helm, la mestressa de l’Abatutu, per fer negoci amb el seu gat. Després d’anuncis, desfilades, photocalls, sèries, pel·lícules i programes de televisió, fins i tot ha encolomat a Netflix un documental avorridíssim construït a partir d’enganxar, un darrere l’altre, els vídeos de gats que la gent li ha enviat a través de Facebook. Gat vell. Més que l’Abatutu.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió

stats