13/02/2015

'Els nostres astronautes': carta a Pau i Marc Gasol

2 min
Els nostres astronautes

Els germans Gasol són els nostres astronautes, els nostres homes a la Lluna, que és on ens semblava que era la NBA quan a l’hora del pati jugàvem a bàsquet. Demà seran titulars al partit de les estrelles, un pas de gegant per a tots els nens que un dia vam voler viatjar per l’espai.

L’Agustí Gasol i la Marisa Sáez són els pares d’en Pau i en Marc. Eren una parella alta per a la seva època. Ell, 1,92; ella, 1,87. No hi ha cap altre matrimoni al món que tingui dos fills que hagin jugat de titulars a l’All Stars de la NBA. Un a la Conferència Est i l’altre a la Conferència Oest. Tots dos fan 2,15. Depèn de com es pentinin, serà més alt en Pau o en Marc. El germà gran s’assembla al pare, té un físic més estirat. El petit retira a la mare. És possible que demà en Pau i en Marc facin el salt inicial del partit de les estrelles. En el moment que els pares vegin aquella imatge, serà inevitable que recordin com va començar la seva aventura americana.

La família Gasol -l’Agustí, la Marisa, i els tres fills, en Pau, en Marc i l’Adrià- no havia estat mai als Estats Units, abans que l’11 de setembre del 2001 caiguessin les Torres Bessones. Als estius deixaven Sant Boi de Llobregat i anaven tots junts de càmping a la Costa Brava o a la Costa Daurada. Que a la tardor del 2001 marxessin a viure a Memphis seguint en Pau, que havia fitxat pels Grizzlies, devia ser per a ells com aquell qui se’n va a una expedició espacial. Però l’aventura va començar de la pitjor manera possible. En Marc, amb 16 anys, no va poder creuar la frontera per culpa d’un problema amb el visat. Els atemptats eren molt recents i els agents de seguretat van enviar-lo de tornada a Barcelona. Amb ell, va viatjar la resta de la família.

Només en Pau es va quedar a Memphis, amb aquell cos esprimatxat que tenia, amb aquella cara d’espantat del que arriba a un món nou. Amb poc temps, s’eixampla, s’enforteix, es deixa barba, es despentina, es treu la timidesa de sobre i ara ja porta catorze anys a la NBA, cinc All Stars i dos anells de campió. En Pau és més distant; en Marc, més proper. Hem simpatitzat més amb el petit, perquè a l’ombra del germà gran ens semblava que ho tenia més difícil per triomfar. I mira’l: set temporades a la NBA i dos All Stars. Ara ja ningú és el germà de ningú, Pau i Marc Gasol, des de demà, definitivament, els nostres astronautes preferits.

P. D. Porten camí de completar la millor temporada a la NBA. Són els líders dels seus equips i els seus equips lideren les seves Conferències. Faríem bé de començar a pensar amb qui anirem si Chicago Bulls i Memphis Grizzlies, Pau i Marc Gasol, l’un contra l’altre, arriben a la final.

stats