08/03/2021

Parades de bus a demanda?

2 min

Sento a la ràdio que TMB, Transports Metropolitans de Barcelona, tindrà “un nou pla de prevenció de l’assetjament sexual a les xarxes de metro i autobús, un dels escenaris de l’espai públic on és més freqüent aquest tipus de conductes incíviques o delictives”. Entre les mesures hi ha “augmentar la presència d’agents de seguretat o personal tant als vagons com als autobusos”, “desenvolupar un sistema de videovigilància específic a l’interior dels autobusos i dels metros”, “millorar la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos” i “crear un sistema de parades a demanda a les rutes d’autobusos d’àrees perifèriques”. Deixo per més endavant la de “valorar la possibilitat d’incorporar un fil musical a tota la xarxa de metro per generar un ambient més amable i acollidor”. Com que de moment “ho valoren” ens esperem. Però deixeu-me avançar que en diverses ciutats, com Londres, Atlanta i Toronto, ja ho han provat. Posen música clàssica a les estacions, no perquè els delinqüents, al sentir-la, s’amanseixin, sinó perquè fugin corrents. Es veu que no la suporten. 

De totes les mesures la que em sembla fora de lloc és la de les parades a demanda. Sé que això ja es va començar fer a Barcelona, fa uns anys, amb el Nitbus de la Zona Franca. En aquell moment se’ns va explicar així: “Les dones i els menors de 18 anys podran demanar, dins la ruta oficial, en quin punt volen baixar per quedar més a prop del punt on van i haver de caminar sols menys temps”. I se’ns va fer saber que “en funció del servei, també s'intentarà atendre peticions d'altres usuaris”. Altres usuaris vol dir “homes”. Gràcies. Per què no hauria de tenir por d’anar sol un home?

No em sembla bé “fer parades a demanda” perquè això és perpetuar la idea que hi ha llocs on et poden agredir (perquè són foscos i no hi ha ningú) i que això no es pot canviar. Em sembla que el que és correcte és que en aquests llocs hi hagi agents de l’autoritat que vigilin. I em sembla bé, en tot cas, que malgrat que les dones siguem les principals agredides, vigilin per a tothom.

stats