08/10/2021

Pressupostos i direcció d'estat

3 min
Imatge de l'hemicicle del Congrés dels Diputats

Els pressupostos generals de l'Estat (PGE) pactats pel PSOE i UP no haurien de causar problemes a la resta de forces polítiques d'esquerres al Congrés de Diputats per arribar a un acord en els pròxims dies que els permeti donar suport als comptes. Com explicava recentment Nacho Álvarez, secretari d'estat de Drets Socials i negociador d'UP per a l'acord, són de nou uns PGE extraordinàriament expansius, amb nivells d'inversió pública i despesa social sense precedents, en el marc del gir keynesià que la pandèmia va provocar a Europa. Es preveu un creixement econòmic ni més ni menys que del 7% que afavorirà l'augment de l'ocupació i la disminució de la taxa d'atur; es destinen més de 13.000 milions a recerca, innovació i digitalització i més de 2.000 milions a beques; es dediquen més de 12.000 milions a polítiques adreçades a joves com habitatge i cultura; gairebé 8.000 a polítiques d'ocupació; més d'11.000 milions a polítiques industrials, i gairebé 12.000 milions a polítiques verdes. Els PGE, a més, reforcen els serveis públics augmentant les taxes de reposició, s'incrementaran les pensions i els sous dels empleats públics, tornarà a pujar l'IPREM i s'implementaran ajudes als joves per a l'oci cultural (excloent-ne, per descomptat, els espectacles de maltractament animal com les corrides de toros) i per a l'habitatge. Així mateix, el sistema d'atenció a la dependència sumarà 600 milions i, per primera vegada, s'implementarà un sistema de beques per a l'accés als cossos de fiscals, jutges i advocats de l'estat. S'ha creat, a més, un tipus mínim efectiu del 15% en l'impost de societats i s'han definit les línies bàsiques de la gran reforma fiscal pendent de dur-se a terme l'any que ve.

UP ha sabut aprofitar, a més, la negociació dels PGE per pactar una llei d'habitatge en la qual per primera vegada es regulen els lloguers. Tot i que la llei pactada amb el PSOE no arriba tan lluny com la llei catalana, ha provocat una furibunda reacció de les patronals immobiliàries, dels seus mitjans de comunicació afins i de la dreta política (que la recorrerà al Tribunal Constitucional) que dona compte del que vol dir que hi hagi una llei estatal d'habitatge que per primera vegada es posa de la banda dels inquilins i no de la dels grans propietaris.

L'enfonsament de Ciutadans, i la venda a preu de saldo dels seus càrrecs públics i dirigents al PP, fa que el PSOE només tingui avui una via d'acord per definir tant l'orientació de la política econòmica de l'Estat en un moment crucial com la resta d'assumptes que afecten la definició d'aquest acord, començant pel conflicte territorial.

És el moment que les forces polítiques d'esquerres que sostenen el govern espanyol, especialment ERC i Bildu, que ja treballen propostes interessants en matèria laboral i d'habitatge, millorin els PGE en la negociació. És important que es facin visibles els 18 diputats de Bildu i ERC, que, al costat dels 35 d'Unides Podem, asseguren una direcció econòmica de l'Estat progressista, i que estan cridats a dirigir també com s'afronta el diàleg sobre el conflicte territorial.

La taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat no pot limitar-se a qüestions repressives ni ser l'escenari que faci palesa la tensió en l'independentisme català, sinó que ha de ser l'arrencada d'una discussió on comencin a prefigurar-se opcions federals o confederals per afrontar les tensions plurinacionals i territorials, davant el projecte recentralitzador i reaccionari que representa la potencial coalició PP-Vox.

Hi ha una correlació de forces parlamentàries sense precedents en la qual UP, al costat d'ERC i Bildu, està cridat a jugar un paper determinant en la definició de les properes reformes d'Estat. Tant de bo col·laborin i l'aprofitin.

Pablo Iglesias és doctor en ciències polítiques per la Universidad Complutense de Madrid, ex secretari general de Podem i exvicepresident segon del govern espanyol
stats