L'Airef creu que els pressupostos de l'Estat neixen "viciats" i amb "deficiències"

La institució va dubtar si aprovar els comptes perquè considera que hi ha 1.200 milions mal justificats

ARA
2 min
La presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, aquest dimarts al Congrés.

BarcelonaLa presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, ha assegurat aquest dimarts al Congrés que va dubtar si havia d'avalar el projecte de pressupostos generals de l'Estat del 2023. En aquest sentit, ha declarat que el text "neix ja viciat" i amb "deficiències".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Herrero ha indicat que els comptes no contenen "una previsió realista d'ingressos". A més, no preveuen la pròrroga de mesures contra la crisi que l'executiu va anunciar dies després de presentar-los i que sí que es van incloure al pla pressupostari enviat pel govern espanyol a Brussel·les per rebre el vistiplau de la Comissió Europea. La presidenta de l'Airef també ha criticat que el projecte de pressupost tampoc inclou informació sobre la comptabilitat estatal ni sobre l'execució del pla de recuperació.

L'entitat de responsabilitat fiscal té unes previsions més pessimistes sobre el creixement de l'economia espanyola l'any vinent: així com l'executiu de Pedro Sánchez espera que l'activitat econòmica s'expandeixi un 2,1%, l'Airef redueix el pronòstic fins a l'1,5%.

Subestimació dels ingressos

Aquest problema, segons ha aclarit Herrero, "no és d'ara", però afecta uns 1.200 milions d'euros que l'Airef considera que no estan ben justificats. Amb la inflació i les dades actuals de liquidació d'impostos amb què compta el ministeri d'Hisenda, l'Airef creu que el govern està infravalorant la capacitat recaptatòria de l'Estat –cosa que ha admès la mateixa ministra María Jesús Montero– amb l'objectiu de tenir més marge de maniobra per gastar quan posteriorment es trobi amb més diners que els pressupostats. Herrero creu que aquesta subestimació dels ingressos "no és prudència" de l'executiu.

Les pujades de preus dels últims mesos han permès a l'Estat recaptar més diners dels previstos inicialment, sobretot amb impostos indirectes lligats al consum, com l'IVA i les taxes sobre carburants. L'Airef, doncs, acusa el govern de no tenir prou en compte aquest efecte de la inflació sobre els pressupostos.

Malgrat això, la institució ha acabat avalant el projecte de pressupost després d'un "debat profund" intern. L'Airef "no és que avali perquè sí, ha d'avalar el quadre per garantir que l'escenari pressupostari posterior es basa en previsions realistes", ha comentat Herrero, que reclama que incloguin una previsió d'ingressos i despeses, així com mesures de política fiscal.

Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que l'executiu "respecta les opinions" de l'Airef. "L'Airef ha avalat el quadre macroeconòmic", ha insistit en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La portaveu creu que els dos últims pressupostos aprovats han demostrat que la "prudència" i "eficàcia" de l'executiu i la seva capacitat per "complir la previsió d'ingressos".

stats