25/04/2018

Massa corruptes per a Villar Mir

2 min

EscriptorJuan Miguel Villar Mir, expresident de la constructora OHL, exministre, catedràtic i marquès, 'kingpin' indiscutible del poder financer i polític a Espanya, s'excusa de ser un empresari corrupte al·legant que va deixar de fer negocis a les Balears perquè és una comunitat corrupta: “No em donaven obra pública perquè no pagava comissions”, va explicar davant la comissió d'investigació del finançament il·legal del PP al Congrés, després de qualificar la seva pròpia trajectòria empresarial com “un exemple de moralitat”. Villar Mir no tan sols va negar que ell hagi pagat mai suborns per obtenir contractes sinó que va arribar a lamentar que “malauradament existeixen empresaris corruptes a Espanya”, i que és de tot punt necessari “lluitar contra la corrupció”. També va explicar que existeixen altres comunitats on la corrupció és “una espècie de moda”, però va refusar citar-ne els noms “per no entrar en una guerra”. Amb les Balears, però, sí que s'hi va atrevir.

En resum, un dels empresaris més presumptament corruptes d'Espanya intenta fer-se passar per un home presumptament decent adduint que ell no vol negocis amb les explícitament corruptes Illes Balears. Com dient, jo no cauria mai tan avall. El fet és revelador del que han fet amb les Balears els governs del PP a tots els nivells de l'administració, i recalquem el PP perquè aquest ha estat l'instrument polític de tots aquells que han considerat oportú depredar aquestes illes al llarg dels últims quaranta anys, fins a convertir-les en la massa informe de dobbers negres, cobdícia i delinqüència poc presumpta que són actualment. Un antimodel econòmic i social on conflueixen l'abandonament i la deixadesa dels successius governs estatals, l'absoluta falta d'escrúpols d'unes elits empresarials avaricioses i grolleres, una ciutadania sumida en el fracàs escolar i la precarietat laboral, i la desaparició de tota indústria en favor del monocultiu d'un turisme que és l'abocador de tot allò que no volen a la resta d'Europa. I tot això, beneït i canalitzat a través d'un PP servil i provincià, submís davant dels qui manen i parasitari del seu propi país, al qual ignora fins al menyspreu. Són característiques que exemplifica millor que cap dels seus predecessors (fins i tot millor que Bauzá) l'actual secretari general del PP de les Balears i aspirant a la presidència del Govern, Biel Company, capaç de presumir de tenir “28 apellidos mallorquines” o de no comprar cap rosa per Sant Jordi “perquè això no és una cosa nostra”.

Els actuals governants ho fan tot bé? Per descomptat que no, tot i que hi ha una desproporció evident entre un escandalet com el de l'anomenat 'cas contractes' i un senyor escàndol com el de l'Hospital Son Espases, pel qual va ser imputat en el seu moment el marquès de Villar Mir amb el seu exemple de moralitat. En tot cas no és l'actual legislatura la que ha dut les Balears al punt de degradació necessari perquè un personatge com Villar Mir es permeti menystenir-les, gairebé tan intensament com la reial amiga del seu gendre 'compiyogui'.

stats