TPI, Israel i el nom de les coses

2 min
El Prime ministre Israeli Benjamin Netanyahu

La Fiscalia del Tribunal Penal Internacional de La Haia ha sol·licitat que es dictin ordres de detenció contra Netanyahu i contra els principals dirigents de Hamàs. El recorregut jurídic final d’aquestes ordres és incert, entre altres coses perquè el TPI no està reconegut pels principals actors de l’ordre mundial com són els Estats Units, Rússia, la Xina i l’Índia. Putin té una ordre de detenció semblant i no fa gaire dies va viatjar a Pequín.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot i així, Israel s'enfronta a una situació en la que mai s’havia trobat. I el mon tampoc. I aquesta és la notícia. En una època en què impera la llei del més fort sense que als responsables d’atrocitats els passi res, el TPI ha gosat demanar la persecució judicial de Netanyahu i Hamàs per crims de guerra i delictes contra la humanitat. Un organisme mundial ha passat de les condemnes retòriques a fer valer el dret internacional. El moviment del TPI dona resposta a un clamor: és que ningú veu el que està passant a Gaza?

Netanyahu ha reaccionat com era d’esperar: “Així és exactament el nou antisemitisme”. Que la judeofòbia existeix és una dolorosa evidència de segles. Que el 7 d’Octubre Hamàs va assassinar uns 1200 israelians i que sabia que fent-ho enviava milers de palestins a la mort també és evident. Però al món hi ha molts amics d’Israel, molta gent que ha plorat visitant Auschwitz i que distingeix que Israel és una democràcia i Hamàs una organització que patrocina el terrorisme, i que creu que la resposta de Netanyahu està sent criminal. Aquesta és la nova realitat a la qual s’ha d'enfrontar l’estat d'Israel, en comptes d’amagar-se darrere indiscutibles raons històriques.

Antoni Bassas és periodista
stats