05/05/2022

Vaga de pagaments a Renfe

1 min

Ignoro quina connexió política té el col·lectiu Batec, tot just acabat de néixer, però el que salta a la vista és la connexió històrica que té la seva protesta, que culminarà dimecres que ve, dia 11, jornada en què demana als passatgers de Renfe que facin vaga de pagaments, en protesta pels perjudicis que els causa l’imprevisible servei de Rodalies. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La connexió històrica és molt significativa: el primer cop en la història recent que els carrers de Barcelona van sentir desenes de milers de persones cridant “Independència” va ser l’1 de desembre del 2007, en una manifestació que demanava el traspàs a la Generalitat de la xarxa de transports i infraestructures. L’emprenyada era general. Hi havia hagut col·lapse a les línies de Rodalies a causa de l’accidentada arribada de l’AVE a Barcelona. Feia tres setmanes que el president Montilla havia anat a Madrid a fer l’advertiment històric de la desafecció.

Ara torna l’emprenyamenta dels passatgers, precisament perquè s’han ajuntat les conseqüències d’un munt d’obres llargament ajornades que ara s’han posat en marxa simultàniament. Si les inversions haguessin estat sostingudes i proporcionades a les necessitats diàries de milions de catalans (la comparativa de les inversions de Renfe a Madrid és impresentable), no hi hauria alteracions del servei ni ningú es plantejaria fer vaga de pagaments.

Aviam com ho solucionen ara, perquè l’Estat no va escoltar fa quinze anys i així estem. No en fa deu, ni en fa cinc. L’Estat no escolta. O només escolta quan espia.

Antoni Bassas és periodista
stats