País Valencià 09/10/2020

Ximo Puig defensa "la via valenciana de la cogovernança i la connexió entre les parts i el tot"

El cap del Consell afirma que el País Valencià és sinònim ara "d’unitat, estabilitat i serenor"

Daniel Martín
2 min
El cap del Consell, Ximo Puig, durant el seu discurs en l'acte institucional de la diada del Nou d'Octubre

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat aquest matí "la via valenciana" de "la cogovernança, la major igualtat financera i més connexió emocional entre les parts i el tot". Ho ha dit durant el seu discurs a l'acte institucional del Nou d'Octubre, en un parlament en què ha recordat el que va fer ara fa dos anys, també amb motiu de la diada del País Valencià. Aleshores va exaltar la "via reformista" del seu executiu.

Per a Puig el País Valencià és, en aquests moments, "sinònim d’unitat, estabilitat i serenor", en una proposta política que pretén exportar a tot l'Estat. "És la mirada que projectem a les terres diverses d’Espanya. A eixa Espanya d’Espanyes que enriqueix, i no empobreix", ha afirmat el cap del Consell, que ha defensat que el problema no és "Espanya", sinó "quina Espanya": "Perquè cap part representa el tot, per molt àmplia que siga una circumval·lació", ha comentat el president en una transparent referència a la Comunitat de Madrid.

"No hipotecar les generacions futures"

Ximo Puig també ha defensat que davant els efectes de la pandèmia cal obrir un temps "d'aliances", i n'ha destacat tres: "L’aliança entre generacions, l’aliança entre l’estat del benestar i els sectors productius i l’aliança entre territoris”.

Sobre la primera ha emfatitzat que s'ha de dur a terme amb moderació: “La despesa que hem de fer estos anys per protegir els afectats, per estimular l’economia i per generar treball haurà de ser pagada per la següent generació. I no la podem hipotecar més enllà del necessari. Per tant: keynesianisme intel·ligent, sí. Màxima eficiència en la despesa, també".

El precedent del segle XIV

El parlament del cap del Consell també ha comptat amb les habituals al·lusions històriques de les ocasions més solemnes, i més encara en temps tan convulsos com els del coronavirus. En aquest sentit, Puig l'ha començat viatjant a l'any 1348, quan el rei Pere IV el Cerimoniós es lamentava perquè la pesta negra havia assolat el Regne de València i havia deixat "la terra empobrida i desolada de gents".

"Pere el Cerimoniós no imaginava, quan es planyia per la devastadora epidèmia, que la capacitat del poble valencià per superar adversitats ens impulsaria –anys després de la pesta– cap al nostre flamant Segle d’Or. De la desolació absoluta a l’esplendor màxima. Eixe fou el camí que recorregueren els nostres avantpassats" i que Puig ha encoratjat els valencians a tornar a fer.

stats