País Valencià 04/05/2016

Acció Cultural promou una recollida de firmes perquè l'Ajuntament de València dediqui un carrer a Guillem Agulló

L'entitat lliurarà a l'alcalde Joan Ribó la petició de dedicar un carrer en record d'Agulló i totes les víctimes dels crims d'odi

Acn
2 min
Guillem Agulló ja compta amb una plaça dedicada a la seva memòria al municipi de Burjassot, el seu poble natal.

ValènciaAcció Cultural del País Valencià (ACPV) ha iniciat una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org perquè l'Ajuntament de València dediqui un carrer a la memòria de Guillem Agulló, jove militant de Maulets assassinat l'abril del 1993 a Montanejos, a l'Alt Millars, al País Valencià, per un grup de neonazis. La campanya reclama que després de la declaració institucional de les Corts Valencianes del passat abril i que l'Ajuntament de Barcelona hagi anunciat que dedicarà un espai a la memòria d'Agulló, el consistori valencià no es quedi enrere.

En aquest sentit, demana una declaració institucional en el mateix sentit que les Corts Valencianes i l'assignació del nom d'un carrer a Guillem Agulló i Salvador en record seu i de totes les víctimes dels crims d'odi. Ara com ara més de 1.700 persones han donat suport a la iniciativa, que preveu arribar a les 2.500 per lliurar-la a l'alcalde, Joan Ribó, i a tots els grups municipals de l'Ajuntament de València.

La carta que inicia la petició recorda com l'11 d’abril del 1993 "els sicaris de la intolerància van decidir que volien trencar, amb una ganivetada mortal al cor", la veu d’Agulló "i la de tots aquells qui volem pensar i opinar lliurement, i que estimem el nostre país".

Així mateix, afegeix que el dolor es va agreujar per les condemnes "escandalosament suaus" i el silenci institucional d’aquell moment. "Però no van aconseguir imposar el silenci, i Guillem ha esdevingut un referent i un símbol contra els crims d’odi. Un referent necessari al País Valencià, on des de la transició el feixisme ha gaudit d’una impunitat reiteradament denunciada", assenyalen.

En aquest sentit, ACPV remarca que els temps estan canviat i que les Corts Valencianes van aprovar una declaració institucional de la qual l'Ajuntament de València "no pot quedar enrere". En aquest sentit, reclamen una declaració institucional i en la qual l'Ajuntament de València es comprometi al compliment de la resolució del Parlament Europeu sobre la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes motivats per l’odi.

En aquella declaració institucional les Corts Valencianes es van comprometre igualment a lliurar anualment, cada mes d'abril, un premi a persones i iniciatives destacades en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i l’odi, com a homenatge al jove valencià i totes les víctimes de l'odi.

Així mateix, la campanya reclama l’assignació d’un carrer Guillem Agulló a la ciutat de València. “Perquè el seu patiment no sigui oblidat, i perquè des d’aquest record puguem construir un País Valencià més democràtic i respectuós amb la pluralitat i la diversitat”, conclouen.

stats