País Valencià 14/07/2016

Les Corts Valencianes aproven la llei que permetrà obrir la nova radiotelevisió pública

La norma ha estat aprovada amb 64 vots del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. El comitè d'empresa de l'extinta RTVV creu que la llei no respecta els drets laborals dels extreballadors

Salva Almenar / Europa Press
2 min
L'edifici del Centre de producció de programes de RTTVV a Burjassot porta des de novembre de 2013 tancat. / ARA

ValènciaEl ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous la llei del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans i amb l'abstenció del Partit Popular. L'aprovació d'aquesta norma és el pas previ necessari per a l'engegada de la nova radiotelevisió pública valenciana, que segons el text passarà a anomenar-se Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

A partir d'aquest moment, existeix el marc jurídic necessari per l'engegada de la nova radiotelevisió pública, que substituirà els mitjans públics tancats pel govern del Partit Popular el 29 de novembre de 2013. El següent pas serà el nomenament per part de les Corts Valencianes del Consell Rector del nou ens que serà l'encarregat de definir en un primer moment la plantilla i triar els primers continguts audiovisuals per a la televisió i la ràdio.

Durant el debat de la llei i com durant tota la tramitació de la norma, la situació dels extreballadors de Canal 9 i Ràdio 9 ha estat un dels punts d'enfrontament entre els grups. Podem proposava que els extreballadors tinguessin preferència a l'hora de la contractació d'empleats per part de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, punt que rebutjaven tant el PSPV com Compromís.

Així, la solució que es va acordar el passat dilluns i que avui ha estat aprovada és posar en funcionament una una borsa de treball per mèrits -per a les contractacions temporals que existiran fins que s'escometi la provisió definitiva de places-, on es valorarà com a "mèrit diferenciat" haver treballat en l'antiga RTVV, haver accedit mitjançant procés selectiu i l'antiguitat.

Indignació en el comitè d'empresa

Després de l'aprovació de la llei, el comitè d'empresa de l'extinta Radiotelevisió Valenciana (RTVV) ha assegurat que la norma aprovada aquest dijous "provocarà molta inseguretat jurídica" i que la seva aplicació comportarà "més demandes en els tribunals". Els representants dels extreballadors creuen que és una llei que "no reconeix" els seus drets laborals ni el signat en l'ERO de 2012 pel qual seguiran "donant batalla".

"L'últim aplaudiment en peus de diversos partits en l'hemicicle valencià m'ha semblat com si estiguessin ballant damunt de la tomba dels nostres drets laborals", ha denunciat el president del comitè, Josep Lluís Fitó.

Així, encara que ha expressat la seva "satisfacció per la recuperació del servei de ràdio i televisió dels valencians", ha subratllat que si el 29 de novembre de 2013 --data en la qual es va tancar RTVV-- els treballadors estaven "indignats amb el PP per arrabassar-nos el nostre lloc de treball", amb l'aprovació de la llei no solament ho estan amb aquest partit: "Estem indignats amb el PSOE i Compromís per girar-nos l'esquena ara quan al seu moment ens van donar el seu suport".

Per al president del comitè, es tracta d'una normativa que ni "reconeix els drets laborals dels treballadors de RTVV" ni "tampoc el que es va signar en l'ERO" en rebaixar les condicions pactades per a la sortida de part de la plantilla fa quatre anys.

"És una llei que creiem que provocarà molta inseguretat jurídica i l'aplicació de la qual pot comportar més demandes en els tribunals", ha assenyalat, després de recordar que actualment segueix oberta una demanda col·lectiva en l'Audiència Nacional presentada pel sindicat CGT per incompliment de l'ERO.

stats