País Valencià 19/10/2012

El govern valencià rebrà 2.500 milions d'euros del fons de liquiditat, dos mil menys dels sol·licitats

L'executiu d'Alberto Fabra confia a disposar dels diners el dia 29 i no renuncia a poder aconseguir els 2.000 milions més per fer front al pagament a proveïdors

Salvador Almenar
2 min
El vicepresident valencià, José Ciscar, i el conseller d'Economia, Máximo Buch. / ARA

ValènciaEl govern espanyol transferirà a la Generalitat Valenciana 2.537 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmic (FLA). Avui, per fi, el vicepresident valencià, José Císcar, ha detallat la quantia del rescat sol·licitat fa uns mesos pel govern valencià i que, segons el mateix conseller, arribarà a les arques de l'administració valenciana el proper dia 29. Són, però, quasi 2.000 milions d'euros menys que la xifra que necessita el govern d'Alberto Fabra per fer front a tots els seus compromisos amb creditors i proveïdors.

Segons ha explicat el vicepresident en roda de premsa, els poc més de 2.500 milions que la Generalitat Valenciana rebrà en els propers dies estaran destinats a complir amb els venciments de deute amb les entitats financeres estrangeres –per un import total de 1.477 milions d'euros– i per al pagament de despesa social i a proveïdors. Per fer front a aquest tipus de compromisos, el govern valencià disposarà de 1.060 milions d'euros que corresponen al 60% del dèficit aprovat pel govern espanyol. El venciment d'un crèdit d'ací a finals d'any amb el Banc Sabadell CAM d'aproximadament 700 milions serà automàticament ajornat gràcies a la intervenció directa del tresor públic.

Amb aquests diners del FLA, la Generalitat Valenciana no podrà, però, fer els pagaments de la manera que ella vulga atès que el mateix fons de liquiditat estableix les prioritats. Així, el govern valencià haurà de pagar en primer lloc els interessos i venciments de deute, després els deutes amb l'Estat, més tard els diners hauran de destinar-se a la despesa social i, per últim, podrà pagar els proveïdors. Císcar ha dit que li agradaria invertir l'ordre de pagaments però que no pot "perquè la Generalitat no hi té competències". Sobre aquest tema ha dit que el govern valencià preferiria tindre que suportar abans "manifestacions de banquers que de discapacitats", en al·lusió a les contínues reivindicacions de diversos col·lectius socials a qui es deu gran quantitat de pagaments.

La rebaixa del govern espanyol en dos mil milions de la quantitat sol·licitada inicialment pel govern valencià posa en dubte que amb els diners que es rebran la propera setmana es pugui fer front a tots els pagaments que acumula la Generalitat Valenciana. Tot i així, el vicepresident Císcar ha assegurat que "hi haurà diners per a tot".

Per últim, el número dos del govern valencià no ha descartat que els 2.000 milions de més que sol·licita la Generalitat Valenciana puguin arribar en un futur pel FLA "o qualsevol altre mecanisme financer".

stats