País Valencià 05/10/2016

La Generalitat i els partits polítics desembarquen a Madrid per fer visible el "problema valencià" de l'infrafinançament

Patronal, sindicats, universitats i entitats acompanyen el govern i els partits per mostrar la unanimitat en la defensa d'un nou model que no discrimine els valencians

Salva Almenar
2 min
La Generalitat i els partits polítics desembarquen a Madrid per fer visible el "problema valencià" de l'infrafinançament

MadridEl País Valencià ha posat aquest dimecres una pica a Madrid. Concretament al Cercle de Belles Arts, on aquesta tarda la Generalitat Valenciana i les Corts Valencianes han organitzat un acte per tractar de donar visibilitat al problema d'infrafinançament que pateix aquest territori. Dins de la campanya engegada pel govern valencià per tractar de forçar un canvi en el model de finançament -caducat des del 2014-, l'executiu presidit per Ximo Puig va decidir organitzar un acte a la capital espanyola per tractar de fer "pedagogia" de la "injustícia i la discriminació" que pateixen els valencians.

Més de 200 persones entre membres del govern valencià, dels partits polítics amb representació parlamentària, sindicats, patronal, universitats i entitats van participar en un acte en què, sota el lema 'Per un finançament just', el professor de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques va explicar les dades que avalen l'infrafinançament i les conseqüències que per al deute autonòmic té aquesta asimetria en el repartiment dels fons estatals.

En aquest sentit, Pérez va assegurar que el problema del País Valencià no és de despesa sinó d'ingressos, ja que cada valencià ingressa al voltant de 250 euros menys que la mitjana de ciutadans espanyols.

En un auditori que tot i estar majoritàriament copat per la delegació vinguda des de València també ha comptat amb la presència d'alguns representants econòmics i sindicals espanyols com el president de la CEOE, Joan Rosell, o el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández-Toxo, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha fet un discurs on, primer de tot, ha tractat de desmentir els mites del "'Levante feliz'" per acabar amb la "imatge distorsionada de la nostra realitat que s'ha volgut promoure".

Així, junt a la intenció d'acabar amb la invisibilitat del País Valencià, Puig ha afirmat que l'altre gran objectiu del seu govern i de les actuals institucions és el d'acabar amb la "segona derivada del problema valencià: la desigualtat". Una desigualtat, en paraules del president, basada en la manca d'inversió en infraestructures i de finançament autonòmic.

Ximo Puig va explicar als presents que cap dels models de finançament autonòmic ha cobert les despeses de les competències transferides, motiu pel qual el deute del País Valencià ha crescut de manera exponencial des del 7% del 1995 al 43% actual.

Desigualtat entre espanyols

El president de la Generalitat Valenciana ha assenyalat que el problema valencià representa una qüestió d'Estat perquè l'infrafinançament suposa un "incompliment de la Constitució". "No s'estan complint els principis de solidaritat i igualtat de drets i obligacions entre espanyols, consagrats en els articles 2, 138 i 139 de la Constitució" i "s'està incomplint la LOFCA, respecte a la suficiència de recursos que han de tenir les comunitats autònomes per exercir les seves competències", ha afirmat Puig.

El cap del Consell ha acabat el seu discurs explicant que l'acte organitzat a Madrid no s'havia pensat només com una "reivindicació de part sinó com una reflexió de conjunt". I és que Puig ha explicat que el model presentat pel professor Paco Pérez parla de la "totalitat del sistema de finançament autonòmic i del repartiment de les inversions". "Una proposta que no és per a la Comunitat Valenciana, és una proposta des de la Comunitat Valenciana per al conjunt de l'Estat", ha dit Puig.

stats