País Valencià 10/09/2014

L'Audiència de Castelló suspèn l'entrada a presó de Carlos Fabra fins que es resolgui la petició d'indult

La secció primera del tribunal valora que Fabra no té antecedents penals i que ha mostrat la seva voluntat de pagar la multa i la indemnització prevista en la sentència

Efe
3 min

Castelló de la PlanaLa secció primera de l'Audiència de Castelló ha acordat suspendre l'execució de la pena de presó imposada a l'expresident del PP i de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, fins que el govern espanyol resolgui la seva petició d'indult. L'exdirigent popular està condemnat amb sentència ferma a quatre anys de presó per la comissió de quatre delictes fiscals entre els anys 1999 i 2003.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, la sala entén que es donen tots els requisits exigits en l'article 4.4 del codi Penal per procedir a aquesta suspensió. La sala aplica la jurisprudència que valora la inexistència d'antecedents i la voluntat de pagament de multa i de la responsabilitat civil pels fets pels quals va ser condemnat, afegeix el TSJ. La suspensió de l'entrada a presó, però, afecta només al període de tramitació de l'indult per part del govern espanyol.

En l'acte dictat i fet públic avui, la sala remarca que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat i la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE) s'han oposat a aquesta petició de suspensió, "al no resultar previsible la concessió de l'indult i donat el caràcter excepcional de tal suspensió" mentre es tramita la citada mesura de gràcia.

L'acte recorda els arguments de base legal que justifiquen haver accedit a aquesta suspensió temporal i assenyalen que jutges i tribunals estan obligats a "realitzar una adequada ponderació de les circumstàncies concurrents en el fet per determinar si en el mateix es donen les excepcions previstes al principi general de la no suspensió de la condemna".

La sala basa la seva decisió en el fet que Fabra manca d'antecedents penals, ha manifestat "expressament la seva voluntat d'atendre el pagament de les responsabilitats civils –693.000 euros–, avalant per a això les quotes tributàries corresponents i oferint finques registrals i drets de la seva titularitat amb vista a garantir aquestes responsabilitats".

L'"eventual" concessió de l'indult, "si més no parcial, evidencia que de no accedir-se ara a la suspensió es podria frustrar l'efecte que pogués implicar la concessió hipotètica de la mesura de gràcia sol·licitada", afegeix.

Dimecres passat, Fabra va comparèixer davant la secció primera de l'Audiència de Castelló, on havia estat citat per comunicar-li la seva data d'ingrés a la presó, però després que el també expresident del PP de Castelló sol·licités la suspensió de la mesura, es va donar trasllat a les parts de la petició.

Després de l'últim consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir que l'Executiu estarà "molt atent" a la posició del fiscal i del tribunal que va condemnar a Fabra sobre la petició d'indult que aquest ha cursat.

El Tribunal Suprem va confirmar el passat mes de juliol la sentència de l'Audiència de Castelló que condemna a Carlos Fabra a quatre anys de presó per quatre delictes contra la Hisenda Pública i a pagar una multa de 693.000 euros i indemnitzar a Hisenda amb la mateixa quantitat.

A la fi d'agost, fonts del ministeri de Justícia van confirmar a EFE que Fabra havia presentat durant aquest mes la petició d'indult al govern espanyol i que s'havien sol·licitat ja els informes preceptius al tribunal que el va condemnar, que en aquest cas és l'Audiència de Castelló.

Després de conèixer la resolució de l'Audiència el passat 26 de novembre, Fabra va anunciar que no anava a sol·licitar l'indult al govern central, però a la fi de juliol es va conèixer que familiars i afins estaven recollint signatures per a això, una mesura de la qual de seguida es van desmarcar tant el govern valencià com la direcció del Partit Popular valencià.

stats