L'Audiència Nacional jutjarà cinc exdirigents del PP valencià per presumpte finançament il·legal

El magistrat José De la Mata ha decretat l'obertura de judici oral de les peces 1, 2 i 6 del Gürtel valencià per delictes electorals, de falsedat documental i contra la Hisenda pública

El jutge José De la Mata ha decretat l'obertura de judici oral de tres de les cinc peces que encara queden per jutjar de la branca valenciana de l'anomenat cas Gürtel. Una decisió que suposarà que 20 persones –que va ser processades a finals de 2014– ara hagin de seure al banc dels acusats per la comissió de presumptes delictes electorals, de falsedat en document mercantil, i delictes contra la Hisenda pública.

Segons ha informat aquest divendres l'Audiència Nacional, els fets que es jutjaran en les peces 1 i 2 se centren en el finançament del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) entre 2007 i 2008 i concretament el delicte electoral es circumscriu a les campanyes de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008.

Entre els 20 acusats de les dues primeres peces figuren els responsables d'Orange Market i altres empreses del grup, com és el cas de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'el Bigotes'; cinc excàrrecs del PP valencià, com és el cas de Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra, Yolanda García i Cristina Ibáñez; i un grup d'empresaris valencians als quals s'acusa d'haver pogut finançar, en connivència amb Orange Market, al PPCV.

Segons l'acte dictat pel jutge José De la Mata, aquests empresaris sufragaven pagaments de serveis deguts pel PP valencià a l'empresa Orange Market per actes que organitzava per al partit, mitjançant contractes "que presumptament no tindrien una sustantivitat real a manera de contractació de serveis". Aquestes empreses, segons explica l'acte, pertanyien a grups empresarials beneficiaris de contractes amb l'administració pública valenciana. És a dir, diverses empreses adjudicatàries podien haver pagat els deutes que mantenia el PP amb Orange Market pels actes de partit que organitzava l'empresa del grup Correa.

La investigació de tots aquests anys permet concloure, segons De la Mata, l'existència d'una forma de p agament de caràcter dual per part del PP valencià, abonant-se part de les despeses de campanya amb diners oficials (denominat Alacant en algunes converses i documents aportats a la investigaciói) i una altra part presumptament, en diners "amb fons aliens al circuit econòmic financer oficial (diners en B denominat Barcelona) i que serien quantitats que engrossirien la denominada caixa B d'Orange Market i la del grup".

En el desenvolupament d'aquestes campanyes electorals, segons explica el magistrat De la Mata, els acusats no van tenir en compte la quantia màxima admesa de despesa electoral prevista legalment. Amb el propòsit d'obtenir major desplegament en el procés electoral, tant en les eleccions de 2007 com en les de 2008, "els acusats integrats en el PPCV, cadascun amb diferents funcions, van contractar a la mercantil Orange Market serveis que van abonar de manera irregular, en part en efectiu i en part a través de tercers. En tots dos casos, tals pagaments no van quedar reflectits en facturació ni en comptabilitat".

Més continguts de