L'alcalde d'Alacant deixarà el càrrec el 9 d'abril pel seu doble processament judicial

Gabriel Echávarri ajorna la dimissió a l'espera de tancar un acord de govern progressista

L'alcalde d'Alacant, el socialista Gabriel Echávarri, ha anunciat aquest migdia que el 9 d'abril dimitirà del càrrec i que, mentrestant, delegarà les seves competències en la portaveu i regidora d'Urbanisme, Eva Montesinos. La decisió del polític del PSPV obeeix al seu doble processament judicial per l'acomiadament d'una treballadora municipal, cunyada d'un regidor del PP, i per un presumpte fraccionament de contractes.

L'alcalde d'Alacant també serà jutjat per l'acomiadament de la cunyada del portaveu del PP

La decisió l'ha comunicada el mateix Echávarri, que aquest migdia s'ha reunit a València amb els representants de l'executiva nacional del PSPV, i que ha comparegut davant la premsa junt amb el vicesecretari general de la formació, Manolo Mata.

Després del seu gest, l'encara cap de govern alacantí ha reclamat un acord entre les formacions progressistes que desbloquegi la situació que es viu a la ciutat. El PSPV, Compromís i Guanyar Alacant disposen de 14 regidors, un menys dels 15 necessaris per aconseguir la majoria. Així doncs, necessitarien sumar la regidora no adscrita Nerea Belmonte, que Podem va expulsar per haver adjudicat contractes a companys de partit, o els regidors de Ciutadans.

Echávarri: "És inhumà el que estic vivint"

L'alcalde alacantí ha justificat el seu canvi de posicionament, ja que fins ara Echávarri s'havia negat reiteradament a dimitir. "És inhumà el que estic vivint", ha afirmat. El polític alacantí ha agraït el suport rebut per la direcció del PSPV i pel president del govern valencià, Ximo Puig, de qui ha assegurat que se sent orgullós. "Ximo és el meu amic", ha assegurat el dirigent socialista.

Echávarri ha denunciat l'actitud que han mantingut alguns dels que eren els seus socis de govern des que es va anunciar la seva primera citació judicial i ha lamentat que la lleialtat a Alacant sigui "unilateral" i mai "d'anada i tornada".

El dirigent socialista també ha defensat que ningú posa en dubte la seva "honradesa", ja que assegura que tothom sap que les qüestions que se li imputen no són actuacions corruptes. L'encara alcalde ha assegurat que està convençut que els processos que l'afecten es resoldran amb sentències absolutòries, però ha admès que s'ha produït un problema polític al qual cal donar solució.

L'oposició reclama la dimissió "immediata"

L'oposició política a l'Ajuntament d'Alacant ha criticat l'anunci de dimissió de Gabriel Echávarri, que han qualificat com "en diferit", i han coincidit a reclamar que l'alcalde hauria de marxar "immediatament".

El portaveu popular, Luis Barcala, ha acusat Ximo Puig de tractar Alacant com una "ciutat de tercera" per accedir a aquesta dimissió "en diferit", i ha qualificat la situació "d'esperpent". Des de Ciutadans, Yaneth Giraldo ha assenyalat que únicament negociarà amb la resta de forces polítiques la solució a la "greu crisi" que viu la institució una vegada "sigui realment efectiva" la dimissió de l'encara alcalde, i ha expressat la seva "decepció" per la dimissió ajornada.

A les forces d'esquerra, el portaveu de Guanyar Alacant, Miguel Ángel Pavón, ha qualificat de "burla" la forma de dimitir d'Echávarri, a qui considera un "cadàver polític" i ha subratllat que hauria de marxar "avui mateix de forma irrevocable i sense condicions". Per la seva banda, el portaveu de Compromís, Natxo Bellido, ha afirmat que la decisió arriba "molt tard" i ha avançat que el seu grup ajudarà a la investidura d'un nou alcalde o alcaldessa "progressista".

El + vist

El + comentat