Un informe policial afirma que diverses empreses podrien haver pagat serveis electorals a PSPV i Bloc

Puig, "a disposició de les Corts" davant les acusacions pel presumpte finançament il·legal

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, atendrà els requeriments de les Corts Valencianes per defensar l'honorabilitat del govern valencià i dels dos partits que el conformen davant les revelacions sobre el presumpte finançament il·legal del PSPV i del Bloc Nacionalista Valencià, formació majoritària de Compromís, el 2007. Així ho ha assegurat avui la portaveu del Consell, Mónica Oltra, que ha afirmat que quan el cap del Consell torni de la visita institucional que la setmana que ve realitzarà a la Xina i el Japó, Puig "es posarà a disposició de les Corts" tal li com ha reclamat el Partit Popular, que ha sol·licitat la compareixença urgent del president.

Les explicacions de Puig es produiran després de la publicació aquest divendres a la Cadena SER i el diari 'El Mundo' de la interlocutòria en què la titular del jutjat d'instrucció número 21 de València, Nieves Molina, assenyala que "conforme al contingut de l'informe policial, indiciàriament ens podríem trobar davant d'uns fets de finançament irregular" del PSPV i el Bloc. No obstant això, la magistrada resol inhibir-se en favor dels jutjats de Madrid, Benidorm i Gandia perquè considera que no existeix "connexió dels fets amb el partit judicial de València" i que, tal com apuntava el fiscal, els fets relacionats amb el finançament irregular ja haurien prescrit.

El paper central de l'empresa Crespo Gomar

En la interlocutòria la jutge també confirma que el nexe del cas hauria sigut l'empresa de comunicació Crespo Gomar, que, segons els informes policials, podria haver facturat als dos partits serveis electorals que després haurien pagat diverses empreses mitjançant l'emissió de factures falses. En la documentació apareixen les mercantils Hospimar 2000, Quick Meals Ibérica, Construcciones Blauverd i Centre Comercial i d'Oci la Vital, com empreses que suposadament van abonar factures per serveis prestats als dos partits.

La jutge exposa en el seu escrit que el PSPV va abonar a Crespo Gomar 79.663 euros el 2007 i 325.094 el 2008, i que aquesta firma va ser adjudicatària el 2008 de contractes per un import de 184.138 euros per part del ministeri de Sanitat, de 126.208 per part del ministeri d'Habitatge i de 159.362 per part de de l'Ajuntament de Gandia. El 2009, i des d'aquesta mateixa administració municipal, Crespo Gomar va ser adjudicatària de serveis per un import de 104.737 euros, i el 2010 de 103.672.

A més, la jutge cita altres possibles contractes en què aquesta empresa podria haver estat afavorida mitjançant l'excandidata a l'alcaldia d'Alacant, Etelvina Andreu, posteriorment designada directora general de Consum per l'exministre de Sanitat, Bernat Sòria, amb qui va treballar en l'equip científic que aquest dirigia a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Baix Vinalopó).

Crespo Gomar també va resultar adjudicatària de serveis de comunicació per part del ministeri de Medi Ambient quan era dirigit per Cristina Narbona (a través de les empreses públiques Acuamed i Aguas del Júcar i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer) per un import de 2,7 milions d'euros entre el 2008 i el 2009.

La jutge destaca les relacions entre el PSPV i Crespo Gomar, ja que el gerent d'aquesta empresa és Alberto Gomar, fill de qui va ser tinent alcalde de l'Ajuntament de Gandia, Antonio Gomar, quan dirigia el consistori José Manuel Orengo, qui actualment és assessor de Ximo Puig.

Molina també subratlla que Alberto Gomar va crear la mercantil Opino Media, de la qual posteriorment es va encarregar José Ramón Tiller, actual adjunt a la gerència d'Egevasa, una empresa pública de la Diputació de València, i que Tiller va ocupar llocs destacats en els gabinets de l'expresident de la Generalitat Valenciana, Joan Lerma, de José Manuel Orengo i de l'exalcaldessa socialista de Gandia, Pepa Frau.

Oltra assegura que la jutge reconeix que no existeix una xarxa corrupta

Des del govern valencià, la seva portaveu, Mónica Oltra, ha destacat que la magistrada de València s'ha inhibit en favor dels jutjats de Gandia (Safor), Benidorm (Marina Baixa) i Madrid, una decisió que, segons Oltra, vol dir que "no hi ha connexió" entre els diferents casos descoberts, i que, per tant, no existeix una xarxa corrupta.

El PSPV afirma que l'auto diu que "no hi ha diner negre"

En el mateix sentit que Oltra, el vicesecretari general del PSPV i síndic a les Corts, Manuel Mata, ha assegurat que l'auto "diu que no hi ha trama, que no hi ha finançament il·legal dels socialistes valencians i que no hi ha diner negre". Des del PSPV destaquen que la investigació cita factures de 79.663 euros el 2007 i 325.094 euros el 2008, una xifra que asseguren que coincideix amb els comptes que consten al partit, i que l'Agència Tributària ha confirmat que estan pagades.

"Nosaltres donarem compte de tot el que tenim i de tot el que sabem i no ens tremolarà el pols si hem de prendre decisions contra qui hagi actuat irregularment, en el cas que així hagi sigut així", ha assenyalat Mata, alhora que ha recordat que, "en aquests moments ni la direcció del partit actual ni ningú pot assenyalar amb nom i cognoms ningú que hagi actuat irregularment".

El Bloc defensa que la jutge "arxiva les actuacions" contra el seu partit

Des del Bloc Nacionalista Valencià, el president dels Corts, Enric Morera, ha defensat que la interlocutòria "arxiva les actuacions" contra el seu partit, un fet que ha qualificat de "bona notícia pel que fa a l'honorabilitat i el prestigi" dels valencianistes. 

Morera també ha incidit en el fet que la magistrada s'inhibeix en favor de tres jutjats, una circumstància que ha defensat que suposa que "en el que repercuteix a la nostra actuació present i passada com a Bloc, la causa s'ha arxivat".

El PP reclama que Puig suspengui el viatge

L'anunci del president valencià de comparèixer després de la seva vista a la Xina i el Japó no ha satisfet el Partit Popular, que ha reclamat que Puig suspengui el seu viatge i acudeixi al Parlament valencià immediatament. "Ja estem cansats de la fugides de Puig per no donar compte d'aquells problemes que afecten la societat valenciana", ha assegurat el diputat popular Rubén Ibáñez en declaracions als mitjans de comunicació.

Puig diu que s'assumiran responsabilitats si es confirma el presumpte finançament il·legal del PSPV i el Bloc el 2007