El Consell debatrà dilluns amb el ministeri de Sanitat la possible revisió del pla de desescalada del País Valencià

Alacant, Castelló, Elx, València i les seves comarques més pròximes es mantenen en la fase 0

Ha sigut una sorpresa, i encara més després de les repetides mostres d'optimisme expressades durant tota la setmana pel cap del Consell, Ximo Puig, i per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, però el govern espanyol no ha acceptat la petició de l'executiu autonòmic i el País Valencià no passarà de manera íntegra a la fase 1 del pla de desescalada a partir de l'11 de maig. La decisió ha contrariat notablement el Consell, que dilluns es reunirà amb el ministeri de Sanitat per intentar convèncer els seus responsables que cal esmenar la mesura, i "el més prompte possible".

“Els nostres tècnics ens diuen que no hi ha cap problema i que complim els criteris”, ha emfatitzat aquest dissabte Ana Barceló en referència, entre d'altres, a la disponibilitat de llits UCI i de malalts d'aguts o a la capacitat de realitzar proves PCR als centres d'atenció primària. La consellera  ha deixat entreveure que la decisió del govern espanyol obeeix a la gran densitat de població de les quatre principals ciutats del País Valencià –Alacant, Castelló, Elx i València– i a la important mobilitat que mantenen amb les seves comarques més pròximes. Uns paràmetres que, segons Barceló, no eren els que havia anunciat el ministeri de Sanitat. Tampoc ha resolt els dubtes aquest migdia el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha atribuït la decisió a "altres factors associats a la transmissió del virus", però que no ha concretat qui són aquests criteris.

Els llits d'UCI i de malalts aguts seran els únics indicadors inamovibles per canviar de fase de la desescalada

En concret, dels 24 departaments sanitaris –la unitat de desescalada reclamada insistentment pel govern valencià en lloc de la província i finalment acceptada per l'executiu espanyol–, només 10 passaran a la fase 1. En queden fora les quatre grans ciutats del País Valencià, així com les seves comarques més pròximes.

Els departaments que sí que passaran a la fase 1 a partir de dilluns són els de  Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella. Per contra, es mantenen en la fase 0 els de Castelló, la Plana, Sagunt, Llíria, Manises, els tres de València, la Ribera, els dos d'Alacant i els dos d'Elx.

El govern valencià acusa el ministeri de Sanitat de falta "d'objectivitat"

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ja va assegurar divendres que el govern valencià no compartia "en absolut" que el País Valencià no passi íntegrament a la fase 1 del pla de desescalada. En una declaració institucional enviada als mitjans de comunicació va criticar durament la decisió del govern espanyol, al qual va retreure falta de transparència. "No l'entenem. Ens trobem en moltíssimes millors condicions que altres comunitats autònomes que sí que passaran íntegrament de la fase 0 a la 1 a partir de dilluns", va assegurar la consellera. Per a l'executiu valencià, la decisió del ministeri de Sanitat no obeeix a "criteris objectius". És per això que el cap del Consell, Ximo Puig, va demanar que es torni "a estudiar el cas valencià" i "es revisi" com més aviat millor la decisió.

El + vist

El + comentat