País Valencià 06/11/2014

El jutge imputa el president del Port de València, Rafel Aznar, per presumptes irregularitats

El jutjat investiga les retribucions que van rebre del president, dos directius i un treballador, que segons la llei no poden cobrar perquè ja tenen un sou públic

Europa Press
3 min

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 14 de València ha imputat al president del Port de València, Rafael Aznar, a altres dos directius de la institució i a un treballador de l'organisme –concretament un tècnic del departament econòmic– per presumptes irregularitats en la gestió de l'autoritat portuària, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores del procediment.

D'aquesta forma, el jutge ha citat per al dia 1 de desembre als directors i al treballador del Port en qualitat d'imputats, i ha deixat per al dia 3 a Rafael Aznar, que ha estat citat en la mateixa condició que els altres empleats.

Aznar i els altres tres membres de l'autoritat portuària han estat imputats després que la Fiscalia els denunciés fa ara més d'un any –el juliol de 2013– per presumptes delictes de malversació i prevaricació.

En la denúncia es va exposar, entre altres qüestions, que tant Aznar com altres dos alts càrrecs del Port de València van rebre pels seus treballs a València Plataforma Intermodal Logística S.A. –empresa participada llavors al 98 per cent pel Port i responsable de la comercialització de la ZAL– un total de 77.000 euros, quan segons la llei no podien haver cobrat res perquè no podien tenir dos sous públics. Segons han informat a Europa Press, els directius ja haurien retornat aquestes quantitats cobrades.

La denúncia del ministeri públic va recaure en el jutjat d'instrucció 14 de València, que des de juliol ha ordenat diverses diligències, entre elles, ha demanat al Port que certifiqui despeses efectuades en relació a les ulleres adquirides per import de 27.000 euros; els 59.000 euros en cistelles de Nadal; i els 300.000 euros en despeses mèdiques i de farmàcia. També preguntava per les quantitats anuals lliurades al Palau de les Arts, així com les abonades en relació a la Fórmula 1.

Així mateix, el jutge ha sol·licitat durant la instrucció un informe de la Intervenció de l'Estat sobre la concessió per l'autoritat portuària d'1.940.840 euros a la Fundació Valenciaport en l'exercici 2009, i alguna testifical, com la de la interventora encarregada de les auditories de l'Autoritat Portuària de València (APV).

Aquesta interventora, citada l'octubre del passat any, va declarar que s'havien constatat deficiències o irregularitats en la gestió d'aquest organisme, però no va veure indicis racionals de delicte en la percepció de retribucions complementàries d'Aznar.

Per la seva banda, l'informe de la Intervenció General de l'Estat, que es va adjuntar a la causa la passada setmana, contempla sous de 120.000 euros sense justificar en la Fundació ValenciaPort –entitat sense ànim de lucre constituïda el maig de 2003 per projectar la Comunitat Logístic-Portuària, i el president de la qual del patronat és Rafael Aznar–.

En aquest informe també s'al·ludia, d'altra banda, a les despeses en viatges i restauració, i s'assenyalava que els treballadors de la societat van gastar 289.078,28 euros. Del total, 24.999,59 es van destinar a despeses per restauració; 30.552,15 a despeses per estades en hotels; 3.575,83 euros per despeses de transport; i 229.950,71 en despeses gestionades per agències de viatges.

Aznar sempre s'ha desvinculat

Des de l'inici de la investigació, Rafael Aznar es va desvincular públicament de qualsevol tipus d'irregularitat, i en diverses ocasions va defensar que són gestors "assenyats, correctes i, per descomptat, clarament honrats".

L'última declaració va ser fa una setmana quan es va desvincular d'aquestes presumptes irregularitats i va distingir entre l'autoritat portuària i la fundació: "Unes persones estem en el patronat i el patronat té informació del que té informació. La gestió de la fundació és una cosa diferent".

Així mateix, el president de l'Autoritat Portuària de València va expressar la seva "absoluta tranquil·litat" perquè porten "molt de temps" en la gestió de recursos públics. "Comprenc –va dir fa una setmana– que de tant en tant hi hagi algun vent, però davant els vents el que cal tenir és fermesa en els fonaments".

stats