Publicitat
Publicitat

DEMANDA CONTRA CALATRAVA

Tanquen el cas del centre de convencions de Castelló

El jutjat d’instrucció número 5 de Castelló de la Plana ha arxivat la causa oberta contra l’arquitecte Santiago Calatrava i sis persones més per presumptes irregularitats en el procés d’adjudicació i en la gestió dels contractes del projecte del centre de convencions de la capital de la Plana. Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutge arxiva la causa després de practicar totes les diligències acordades, entre les quals hi ha les sol·licitades per les parts personades, i no haver trobat material probatori i sols indicis de la possible comissió dels delictes denunciats per Esquerra Unida.

El jutjat va obrir una investigació per suposades irregularitats en contractes relacionats amb el centre de convencions de Castelló i va citar com a imputats, entre d’altres persones, Santiago Calatrava i exresponsables de la Generalitat Valenciana per determinar si alguna de les parts va cometre algun delicte en el procés d’adjudicació del projecte i en el posterior pagament a l’arquitecte de 2,7 milions d’euros pel pla director, avantprojecte i projecte bàsic d’un centre que mai es va arribar a construir per la crisi.

En la resolució, el jutge explica que va existir “la indiscutible voluntat de contractar” Calatrava per al projecte, encara que es constata que no hi ha documentació sobre una edificació que suposadament havia de costar 60 milions d’euros, la qual cosa “crida poderosament l’atenció”. El contracte subscrit entre Calatrava i la Societat de Projectes Temàtics el 2007 implicava “la conformitat amb el treball presentat i que l’estudi de l’arquitecte podia continuar amb la següent fase”.

Amb caràcter previ a la presentació del pla director i l’avantprojecte, el contractista va rebre “suposadament” per part de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i de la SPTCV “un nou programa de necessitats que triplicava” el pressupost i dimensions del projecte. Una modificació que, segons indica l’acta, estaria motivada per la petició del llavors president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, que va cridar “personalment” a Calatrava per demanar-li “un edifici d’especial rellevància” per a la ciutat.

L’escrit indica que el projecte bàsic s’ajustava “a l’inicialment pactat”, per la qual cosa no comprèn “les posteriors reticències al pagament”, que finalment es va realitzar per ordre de Gerardo Camps per “evitar” que Calatrava adoptara mesures legals. Sobre la possible prevaricació, el jutge diu que el pagament dels honoraris va ser en “estricte compliment d’un contracte” i respecte al suborn, indica que “no ha quedat acreditat ni ha existit cap sospita”. El jutge manté la mateixa postura respecte als possibles delictes de tràfic d’influències, malversació i frau.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT