Les pèrdues al Baix Segura s'eleven a 200 milions d'euros només en el sector agrari

Troben amb vida un dels dos ciutadans desapareguts pel temporal de pluja

Fins a 200 milions d'euros. Són les pèrdues que, segons la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, ha causat el temporal de pluja. Així ho ha fet públic avui el sindicat agrari després de fer una primera valoració i visitar les zones afectades. L'Associació Valenciana de Llauradors (AVA), per la seva banda, ha rebaixat la xifra a 100 milions. Sobre aquesta diferència, i a consultes de l'ARA, la Unió han defensat que la seva estimació "no és gens exagerada" i que s'ha elaborat amb "total rigorositat".

Les dues entitats sí que coincideixen a dir que la comarca més danyada per l'episodi de pluges és el Baix Segura. En el cas de la Unió, l'organització calcula que s'han vist afectades prop de 25.000 hectàrees, amb unes pèrdues de 167 milions d'euros. La segueixen la Costera i la Vall d'Albaida, amb 2.600 hectàrees i 3,3 milions d'euros. Pel que fa als cultius, els més danyats serien els cítrics (amb més de 131 milions), seguit de les hortalisses (amb més de 20), el raïm de taula (amb prop de 5 milions) i el raïm de vinificació (amb 3,3 milions). Més baixos són els càlculs d'AVA, que assenyala que dels 100 milions en pèrdues, 92 corresponen a les comarques alacantines. L'Associació Valenciana d'Agricultors també afirma que el cultiu més danyat és el dels cítrics, principalment llimes, amb unes pèrdues de 60 milions d'euros i una superfície afectada de 20.000 hectàrees.

Un altre punt de consens entre la Unió i l'AVA ha sigut assenyalar que els danys en les infraestructures, encara sense calcular, seran "elevadíssims", tant en camins com en sistemes de reg, tanques i marges. També queden fora dels càlculs fets públics avui els sous que deixaran de percebre els treballadors que es dediquen a la recol·lecció i el tractament dels fruits o de la seva manipulació en la indústria agroalimentària. 

Els danys a la xarxa de carreteres de Múrcia s'eleven a 25 milions

Les organitzacions agràries consideren que la situació és tan greu que exigeix una actuació extraordinària de les administracions públiques, a les quals han reclamat que "estiguin a l'altura" de la situació, a més de ser "àgils" en la concessió de les ajudes "perquè les persones afectades puguin recuperar com més aviat millor la capacitat productiva" de les seves explotacions. En aquest sentit, la Unió de Llauradors i Ramaders ha demanat més diligència a la Generalitat Valenciana, perquè ha lamentat que encara no hagi convocat cap reunió mentre l'executiu de Múrcia ahir diumenge ja es va reunir amb les organitzacions agràries.

Tot i que a la comunitat de Múrcia encara no s'ha fet cap recompte de danys en el sector agrari i ramader, el govern murcià sí que ha donat a conèixer el càlcul de danys causats a la xarxa de carreteres, i que s'elevaria a 25 milions d'euros.

Troben un dels dos desapareguts en les inundacions del Baix Segura

El conductor d'un vehicle quad que havia desaparegut aquest dilluns matí arrossegat per l'aigua quan circulava entre les localitats de Daia Vella i Daia Nova (Baix Segura) ha sigut localitzat sa i estalvi en aquesta última població. Es tracta d'un home que havia travessat una zona d'aigua on estava prohibit el pas pels efectes de la gota freda i que, segons el relat d'un veí, havia sigut arrossegat pel corrent.

Per contra, encara no s'ha trobat un altre home, de nacionalitat holandesa i de 66 anys, que va desaparèixer diumenge cap a les 14 h arrossegat pel corrent en una sèquia de Dolores (Baix Segura). L'operació de recerca es manté oberta i hi participen efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) amb gossos i bussejadors. El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, ha explicat que "el pronòstic és dolent", perquè els corrents dificulten les tasques de recerca, a les quals s'estan dedicant "tot tipus de recursos".

La mala planificació urbanística agreuja els efectes del temporal

20.000 alumnes sense classe al País Valencià

Una altra conseqüència del temporal de pluja és la suspensió de les classes, que afecta uns 20.000 alumnes del Baix Segura. En concret, els estudiants d'Almoradí, Benejússer, Benferri, Formentera del Segura, Xacarella, Oriola, Rojals i Sant Fulgenci. En algunes d'aquestes localitats els centres educatius s'han fet servir per allotjar-hi ciutadans durant el cap de setmana, i en uns altres casos s'ha recomanat no obrir-los per la impossibilitat que les plantilles docents puguin arribar als col·legis i instituts. El govern valencià ha explicat que treballa amb l'objectiu de reobrir els centres educatius aquest dimecres. Més favorable és la situació a Múrcia, on tots els col·legis i instituts han recuperat la normalitat a excepció dels de la localitat de Los Alcázares, que obriran aquest dimarts. 

La Diputació d'Alacant demana ajudes al govern espanyol

La Diputació d'Alacant celebrarà aquest dimarts un ple extraordinari per instar el govern espanyol que declari el Baix Segura "zona afectada greument per una emergència de protecció civil". L'objectiu és que aquesta mesura acceleri la recepció d'ajudes per reconstruir la comarca.

El + vist

El + comentat