País Valencià 31/03/2016

València aprova que el nom de la ciutat sigui en valencià

L'Ajuntament ha aprovat el canvi oficial del topònim amb els vots a favor de tota la corporació municipal

Acn
2 min

ValènciaEl ple ordinari de l’Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous per unanimitat que la denominació oficial de la ciutat sigui 'València'. La proposta ha arribat al ple després que la comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura decidís i aprovés la setmana passada iniciar les actuacions necessàries per a adequar la denominació del municipi al nom que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va establir en el corpus toponímic valencià, publicat l'any 2009.

Aquesta modificació del nom oficial ha estat aprovada amb els vots a favor dels cinc partits que integren el govern municipal: Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú, PP i Ciutadans. En el mateix ple, el consistori ha aprovat l'adhesió de la corporació a la declaració com a Bé d'Interès Cultural Immaterial (BIC) a favor de les Normes de Castelló, en les quals es basa la normativa desplegada per l'AVL, segons marca l'Estatut d'Autonomia valencià, i que reconeixen la unitat de la llengua catalana, amb les particularitat pròpies del territori.

L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, de Compromís, ha explicat als mitjans després del ple que el canvi de denominació de la ciutat estava aprovat des de l'any 1996 per unanimitat en un consistori que aleshores governava Rita Barberá i comptava amb la presència de Vicente González Lizondo (Unió Valenciana). "L'únic que volem fer nosaltres posar en marxa la normalització del valencià, i un dels elements de posar-lo en marxa és posar el topònim de València en valencià. Què hi ha més que dir en valencià al nom de València?", s'ha preguntat Ribó.

L'alcalde ha explicat que després de l'aprovació al ple seran l'AVL i la Generalitat Valenciana les institucions que desenvoluparan el canvi de denominació. Sobre quin organisme ha de decidir com s'escriu la denominació, Ribó ha confiat en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les universitats aquesta tasca. "En cultures molt endarrerides hi ha bruixots però normalment a Europa la ciència la dipositem a les universitats i a València tenim la sort que l'AVL té persones expertes al tema i el suport estatutari i majoritari", ha dit.

stats