Vicent Marzà, un professor que domina quatre llengües per dirigir la conselleria valenciana d'Educació

El nou conseller d'Educació, Cultura i Esports milita en el Bloc des de fa 15 anys i està vinculat al sindicat de l'ensenyament STEPV i a Escola Valenciana

El nom del nou conseller d'Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana ha sigut una incògnita fins que el president Ximo Puig l'ha anunciat aquest dilluns al migdia. Malgrat que va sonar els primers dies de les negociacions per a la conformació del nou govern, el castellonenc Vicent Marzà semblava que havia perdut força davant les travesses que apuntaven l'alacantina Gràcia Jiménez com a titular del departament d'Educació. Finalment, però, s'ha imposat en Compromís la proposta del sector renovador del Bloc, que, ajudats per Mònica Oltra, preferien proposar al president Puig el nom de Vicent Marzà com a titular d'Educació.

Així doncs, Vicent Marzà i Ibàñez, nascut a Castelló de la Plana el 3 de març del 1983, serà a partir de demà quan prengui possessió del càrrec el nou conseller d'Educació de la Generalitat Valenciana. Mestre de professió, Marzà és diplomat en magisteri per la Universitat Jaume I, especialitat d'anglès i francès, i actualment treballa a l'escola pública Gaetà Huguet de Castelló de la Plana. A més, Vicent Marzà té un màster en lideratge de la transformació socioeducativa per la Universitat Ramon Llull i actualment estava acabant el doctorat.

Amant del ciclisme i fill de pares professors que junt amb altres mestres van posar en marxa la primera escola en valencià de Castelló –la Censal–, Vicent Marzà compaginava la seva feina docent amb la participació en diverses entitats del teixit associatiu castellonenc. Vinculat a la seva feina com a professor, el nou conseller d'Educació és una persona vinculada a Escola Valenciana i milita en el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), que és el majoritari en l'àmbit educatiu valencià. Marzà també està vinculat a diversos col·lectius culturals com la Conlloga-Muixeranga de Castelló de la Plana i és membre de la Colla el Pixaví. A més, és soci de la cooperativa Som Energia.

Més de 15 anys de vinculació al Bloc

En l'apartat polític, Vicent Marzà és actualment membre del consell general de Compromís i durant la passada legislatura va ser el portaveu de Compromís per Castelló, després de formar part de la candidatura municipal del 2011. L'any 2007 també va ser membre de la llista autonòmica de Compromís pel País Valencià.

La seva militància en el valencianisme d'esquerres va començar fa uns 15 anys a través del Bloc Jove, després va passar a ser membre del Bloc i ara ocupa un destacat paper en l'organització. Vicent Marzà pertany a l'anomenat 'corrent renovador' del Bloc, que té com una de les seves cares més conegudes el diputat i portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri.

Tot i que Marzà no tenia tot el suport del Bloc perquè fos proposat per Compromís com a conseller d'Educació, la bona sintonia que el diputat castellonenc té amb Mònica Oltra –tot i tenir en alguns aspectes plantejaments polítics diferents– ha permès que aquest mestre d'anglès i francès de 32 anys es converteixi en el primer conseller d'Educació de la Generalitat que defensa sense embuts la unitat de la llengua i l'escola pública i en valencià.