Ximo Puig reclama a Quim Torra que no inclogui el País Valencià en les seves "ànsies sobiranistes"

El cap del Consell critica el suport de Torra a la 'Declaració de la Llotja de Mar'

L'exigència del Partit Popular, Ciutadans i Vox al govern valencià perquè endureixi el discurs respecte a la gestió de l'executiu català i la situació política que es viu a Catalunya, sumada a la polarització generada per la proximitat de les eleccions del 10 de novembre, ha propiciat que avui el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, hagi aprofitat la signatura de la Declaració de la Llotja de Mar d'ahir, a la qual Torra va donar suport, per defensar que el camí del País Valencià no és el sobiranisme, sinó una "via valenciana que parla de diàleg, de cohesió social i de convivència".

"Li exigisc respecte al senyor Torra, que quan parle de les seues ànsies sobiranistes no anomene la Comunitat Valenciana per a res. La Comunitat Valenciana i les forces polítiques que hi ha al Parlament valencià han expressat que el projecte dels valencians és l'autogovern que és a l'Estatut d'Autonomia dins la Constitució espanyola", ha afirmat Puig, que ha convocat els mitjans de comunicació al Palau de la Generalitat per fer la declaració.

El cap del Consell ha explicat que enviarà una carta al president català per demanar-li "respecte" i que no parli en nom del País Valencià. "Qualsevol intromissió dels altres és absolutament atemptatòria al respecte que mereixen els valencians", ha afegit.

Puig ha tancat la seva intervenció subratllant el seu desig que "se solucionen els problemes a Catalunya”. I el primer pas, ha afegit, serà "parlar entre els catalans". "Nosaltres volem ajudar, col·laborar, cooperar per arribar a una solució. Però cal respectar les regles del joc. Ningú pot interpretar la voluntat dels ciutadans ni fer cap mena d'insinuació respecte quin pot ser el nostre futur", ha conclòs.

ERPV retreu a Puig que vulgui "patrimonialitzar el País Valencià"

Les paraules de Ximo Puig han estat contestades pel president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, que ha afirmat que el cap del Consell "oblida que la posició del Botànic [acord entre PSPV, Compromís i Unides Podem] no és l’única possible per als valencians i les valencianes". "Ja veiem on ens ha dut la reivindicació descafeïnada d’un tracte just al govern espanyol: a res. Seguim exactament on érem amb els governs del PP, amb un espoli econòmic per part de l’Estat que ens ofega i que ens té de facto en fallida econòmica", ha afirmat Barberà.

"El problema és que el president Puig, com Compromís, per exemple en aquest cas, i com abans el PP, té una visió patrimonialista del País Valencià. Els independentistes valencians tenim la mateixa legitimitat de buscar aliances amb altres forces sobiranistes de l’Estat per explicar el nostre projecte, que la que puga tindre el president Puig per dur al nostre país un cop i un altre contra el mur d’Espanya, pidolant allò que és legítimament nostre, o Compromís de no sumar-se a una declaració que no fa més que reclamar drets democràtics que haurien de ser normals en l’Europa del segle XXI”, ha conclòs.

Més continguts de

El + vist

El + comentat